Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Susan Walsh/TT.

Uppgifter: Obama motarbetade Hizbolla-utredning

1:52 min

I USA kommer nu uppgifter om att Obama-administrationen ska aktivt ha motarbetet narkotikapolisen DEA:s underrättelsearbete om terrorstämplade Hizbollahs narkotikasmuggling, för att inte inte irritera Iran i samband med det historiska kärnteknikavtalet med landet. Uppgifterna publiceras när mindre än en månad återstår tills president Donald Trump ska fatta beslut om huruvida USA ska bryta avtalet eller inte.

I en granskning gjord av tidningen Politico beskrivs hur den amerikanska narkotikapolisen DEA 2008 sjösatte operation Cassandra för att kartlägga Hizbollahs kriminella nätverk.

I åtta år arbetade DEA:s agenter tillsammans med informatörer och andra länders säkerhetstjänster för att få fram information om Hizbollah som gått från att vara en Libanonbaserad politisk och militär organisation till att bli ett internationellt brottssyndikat bland annat med fokus på kokainsmuggling.

Trots att en stor del av kokainet ska ha smugglats till USA säger sig DEA-källor i artikeln ha motarbetats av Obamaadministrationen ju närmare man kom att underteckna Iranavtalet. Eftersom Hizbollah stöds av Iran ska det ha funnits en rädsla för att ett tillslag mot organisationen skulle få Iran att dra sig ur avtalet som går ut på att ge omvärlden insyn i landets kärnenergiprogram och hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

Först i februari 2016 när avtalet var i hamn kunde DEA slå till och enligt politicos källor blev tillslaget inte så omfattande som det kunde varit.

Politicos artikel som fått stor uppmärksamhet - framför allt i republikansk media - kommer när mindre än en månad återstår tills president Donald Trump i mitten av januari ska besluta om hur USA ska förhålla sig till Iranavtalet. I mitten av oktober sköt Trump frågan till kongressen som inte tagit något aktivt beslut och därför går frågan tillbaka till presidenten.
Skulle Trump bestämma sig för att bryta mot överenskommelsen till exempel genom att införa nya sanktioner spås det få stora konsekvenser för avtalets överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista