Polishögskolan
Polishögskolan. Arkivfoto. Foto: Markus Dahlberg / TT

Många tomma platser på polishögskolorna

1:41 min

Inför vårterminen nästa år står var mer än var femte utbildningsplats på polishögskolorna tom. Till 800 platser har det enbart antagits 624 polisstudenter.

Men Stefan Wehlin som har ansvar för att dra studenter till polisutbildningen, är inte orolig.

– Vi känner ingen oro över det, men samtidigt måste vi ta till oss och försöka ta reda på varför så är fallet, säger Stefan Wehlin vid kompetensenheten på Polisens HR-avdelning.

176 platser av totalt 800 kommer att stå tomma när vårterminen snart drar igång. Men Stefan Wehlin påpekar att man faktiskt byggt ut utbildningen och utbildar betydligt fler poliser än tidigare.

– Men det gör ju inte att vi nu kan luta oss tillbaka och vara nöjda med det. Utan vår målsättning är att samtliga utbildningsplatser ska fyllas med polisstuderande, säger han.

Polisen har fått kritik för att man har för höga antagningskrav och att det är därför många platser inte fylls. Stefan Wehlin håller inte med.

– Utav studerande som vi har sett när vi tittat på detta så är det inte att antagningskraven är för höga. De är framtagna i förhållande till den komplexitet som polisyrket i sig innebär, menar han.

Det finns ett stort tryck från snart sagt alla politiska partier om att det måste utbildas fler poliser. Frågan är om alla tomma platser nu leder till ny kritik från politiskt håll.

– Det kan jag omöjligt svara på. Utan det jag måste fokusera på det är att få så många som möjligt att påbörja polisutbildningen, säger Stefan Wehlin.

Det saknas inte intresse för utbildningen. Närmare 10 000 sökte till terminsstarten nu i januari och lika många till höstterminen.

Men ett stort problem är att få de som är lämpliga att ta sig igenom hela ansökningsprocessen med dess prov och krav. Många hoppar av.

– Det kan ju finnas många anledningar till det. Det är det vi måste försöka hitta åtgärder för att få de sökande att gå igenom hela processen, säger Stefan Wehlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista