Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trump höll tal om USA:s säkerhetsstrategi

Trump höll sökerhetstal – hör utrikeskorrespondent Fernando Arias
4:26 min
Donald Trump på måndagen.
Donald Trump på måndagen. Foto: MANDEL NGAN

Donald Trump presenterade sin nya säkerhetsstrategi på måndagen. Enligt utrikeskorrespondent Fernando Arias var det inte mycket som var nytt.

Ryssland och Kina pekas ut som dåliga aktörer på världsscenen i den nya säkerhetsstrategi som president Donald Trump presenterade  i ett tal på måndagen. I ovanligt hårda ordalag nämns de båda länderna som revisionist-stater som motarbetar USA:s intressen och värderingar.

Varje president förväntas lägga fram sin egen nationella säkerhetsstrategi, och Donald Trumps första tar avstamp i hans valslogan "Amerika först".

Han parafraserade även sin valslogan när han sa "Make America safe again".

Donald Trump började med att prata om mandatet han har för att göra en ny säkerhetspolitisk analys. "Först måste vi förstå våra misslyckanden", sa han, rapporterar utrikeskorrespondent Fernando Arias:

– Han sa att amerikanska jobb och pengar flyttade utomlands genom handelsavtal som han ju har kritiserat länge.

Trump pratade också om att man inte finansierade militären på ett sätt som är tillräckligt.

– Han nämnde flera andra avtal, till exempel Iran-avtalet, som han är missnöjd med. Donald Trump menar att när han blev vald till president fick han mandat att förändra allt det här han pratar om, säger Fernando Arias.

Kom det fram något nytt?

– Dels är det väldigt tydligt att Donald Trump gör en ekonomisk bedömning av säkerhetsläget. Att de två storheterna hänger ihop, och de gör de ju förstås, men vi är inte vana att se det i sådana här dokument. Det var också därför han tog upp flera inrikespolitiska saker som han tog upp. Han sa att "ett starkt USA är ett säkert USA".

– Dels pratade han om USA:s gränser där han menar att gränserna varit helt öppna tidigare, vilket inte stämmer. Han pratade om muren han vill ha längs med gränsen mot Mexiko och att man inte bör släppa in människor lika godtyckligt i landet. På så sätt är detta saker man inte är vana att höra i ett sådant här dokument.

I Trumps strategi tas inte klimatförändringar upp som ett hot mot USA, något som Barack Obama hade med i sin senaste version 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".