Demonstranter håller upp plakat.
Demonstrationer till stöd för de frihetsberövade politikerna. Foto: Manu Fernandez/TT.

Katalonien: Valkampanj trots kandidater i fängelse

2:34 min

När bara dagar återstår till valet i den spanska regionen Katalonien sitter flera ledande kandidater på självständighetssidan fortfarande frihetsberövade och kan inte delta i valkampanjen.

Förstanamnet på listan för socalistpartiet Esquerra, Oriol Junqueras, har dock talat med medier – vilket möjligen kan komma att stå honom dyrt.

– Mitt parti eftersträvar "största möjliga konsensus" och enighet om vi får chansen att bilda regering, sa Oriol Junqueras till den katalanska radiokanalen RAC1.

Junqueras är en av fyra politiker och politiska aktivister som är frihetsberövade i väntan på utredning om bland annat uppror efter självständighetsförklaringen i oktober. I en intervju med Reuters tonade han ner självständighetskampen, han sa att partiet i första hand är demokrater och i andra hand separatister.

Vid sidan av liberala Ciudadanos är Esquerra Republicana Catalana det parti som ser ut att få flest röster i valet på torsdag. Partiet kan gynnas av valsystemet som ger fördel till partier som vinner på mindre orter. Esquerra bedöms också var det parti som har störst möjlighet att bilda regering.

Men myndigheterna är inte glada åt att Junqueras ser ut att göra politiska uttalanden från fängelset. Fängelsemyndigheten ska nu utreda Junqueras och den politiska aktivisten Jordi Sanchez aktiviteter.

Eftersom Junqueras inte kan delta i valkampanjen, så spelar man på valmötena istället upp bandade klipp från hans tidigare tal. På ett möte i Mataró sa kandidaten Monica Palacín att den ilska man har känt över att partiledaren har frihetsberövats, har man istället försökt vända till en styrka.

Om största motståndaren Ciudadanos säger Monica Palacín att det är ett parti som inte bottnar i de katalanska frågorna.

– De är den spanska regeringens kandidater, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista