Protester i Argentina.
Protester utanför kongressen i Buenos Aires. Foto: EITAN ABRAMOVICH/TT.

Stora protester mot pensionsreform i Argentina

Demonstranter kastar sten och molotovcocktails mot polisen
2:07 min

I Argentina pågår stora demonstrationer utanför landets kongress, som just nu debatterar en ekonomisk reform som kraftigt kommer minska pensionerna. Hundratals personer är skadade.

I Argentina avgörs politiken på gatan. När kongressen försökte debattera det nya besparingspaketet i torsdags utbröt så stora demonstrationer att politikerna fick avbryta sessionen och skjuta upp beslutet. Efter att president Mauricio Macri skjutit till några extra pesos till de sänkta pensionerna började lagförslaget diskuteras igår igen, men nu med ännu större protester utanför kongressen.

Demonstranterna kastar sten och molotovcocktails mot polisen som omringar kongressbyggnaden. Polisen svarar med gummikulor och tårgas. Hundratals människor ska ha skadats, och ett 50-tal gripits. Men huvuddelen av demonstrationståget är inte våldsamt utan består av fackföreningar, pensionärer och vänsterpartier som motsätter sig president Macris besparingspaket.

Inne i kongressen är stämningen hätsk. Högerpolitikern Elisa Carrió, som är allierad med president Macri, liknade demonstrationerna vid en statskupp. Oppositionspolitikern Graciela Camaño hävdade att president Macri lurat väljarna eftersom han under presidentvalskampanjen inte sagt att han skulle minska pensionerna.

Besparingspaketet som nu debatteras innebär att pensionerna inte längre kommer följa prisökningarna, och därför minska kraftigt om inflationen fortsätter vara så hög som den varit i Argentina under många år. Debatten och protesterna pågår än, och det är oklart när kongressen kommer rösta om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".