Man ska bland annat visa om det begicks några lagbrott eller andra formella fel inför och under Paolo Macchiarini anställningsperiod.
Arkivbild. Paolo Macchiarini visar upp den konstgjorda luftstrupen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT och David Zalaznik/TT.

Åklagare granskar utredningen av Macchiarini

1:47 min

Åklagare ska granska om det var rätt att lägga ned förundersökningen kring kirurgen Paolo Macchiarinis luftstrups-operationer på Karolinska universitetssjukhuset. Detta efter att två personer begärt att få sina ärenden överprövade.

– Vi kommer att gå igenom förundersökningen och bilda oss en uppfattning om den innan vi fattar beslut i ärendet, säger Kammaråklagare Karin Lundström Kron.

Det här kommer att dröja eftersom det är ett väldigt stort material och ett komplicerat ärende.

Tre patienter dog efter att kirurgen Paolo Macchiarini opererat in konstgjorda luftstrupar på dem vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

I juni förra året delgavs Macchiarini misstanke om brott i fyra fall. Misstankarna rörde vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada för luftrörsoperationerna och vållande till kroppsskada för en annan operation. Åklagarna ansåg att operationerna genomfördes av "oaktsamhet" och att det saknades etiska tillstånd.

Men för drygt två månader lades förundersökningen ned eftersom åklagaren bedömde att det saknades tillräckliga bevis för en fällande dom och för att brottet mot etikprövningslagen var preskriberat.

Nu har alltså anhöriga till två av de döda lämnat in en ansökan om att få sina ärenden överprövade och kammaråklagare Karin Lundström Kron vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg har att besluta om förundersökningen ska återupptas eller ej.

- Antingen kommer vi fram till att vi delar åklagarens bedömning om att det var riktigt att lägga ner förundersökningen, och då avslutas ärendet hos oss med det beslutet. Eller så beslutar vi att det är ytterligare utredningsåtgärder som behöver vidtas och då beslutar vi att förunderslökningen ska återupptas.

Vilka argument har de anfört i sin begäran om att få det här överprövat?

- I den begäran som har kommit in såhär långt har de inte angett några argument men de kommer att komma in med en utveckling troligtvis i början av januari av sina begäran om överprövning.

Fakta: Macchiarinifallet i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011—2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men hans gästprofessur avslutas och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista