Danyar Mohammed och hans advokat Fredrik Bergman på pizzafest i Jokkmokk.
Pizzabagaren Danyar Mohammed fick stanna Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio

Arbetsgivarens slarv ska inte leda till utvisning

Det bör bli möjligt för arbetsgivare att i efterhand korrigera fel och slarv utan att en arbetstagare riskerar utvisning, det föreslår regeringens utredare Bertil Ahnborg, som i dag lämnade över sitt förslag till migrationsminister Heléne Fritzon.

Efter flera uppmärksammade fall där personer som haft arbetstillstånd och anställning riskerar utvisning på grund av att arbetsgivaren gjort mindre misstag, föreslår nu regeringens utredare Bertil Ahnborg att det ska bli möjligt att korrigera mindre misstag i efterhand. 

Många av felen upptäcks inte förrän man ansöker om nytt arbetstillstånd hos Migrationsverket och då har det enligt nuvarande regler inte gått att korrigera i efterhand. Personen måste då lämna landet och ansöka om ett nytt arbetstillstånd. 

– Det har varit en väldigt rigid tolkning som har fått besvärande konsekvenser både för arbetsgivare och arbetstagare, säger Bertil Ahnborg. 

Det nya förslaget innebär bland annat att Migrationsverket bör göra en helhetsbedömning av arbetssituationen. Om felen då bedöms som ringa bör det inte drabba arbetstagaren.

– Jag är nöjd med att vi nu har konkreta och väl genomarbetade förslag som vi kan gå vidare med. Arbetskraftsinvandrare ska inte behöva ta hela ansvaret när arbetsgivaren har gjort ett mindre misstag. Vi ska lösa den här situationen så snart som möjligt, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Om man bytt jobb under tillståndstiden och felen begåtts hos den tidigare arbetsgivaren bör det inte heller leda till indraget tillstånd, enligt förslaget.

– Det ska vara ganska tydliga fall av misstag som man vill rätta till. Missbruk ska inte få förekomma och det ska man förhoppningsvis kunna upptäcka, säger Bertil Ahnborg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista