Stefan Ingves, Riksbanken.
Foto: Anders Wiklund/TT

Chatt: Stefan Ingves om Riksbankens räntebeslut

Efter det senaste räntebeskedet svarade Riksbankens chef Stefan Ingves på era frågor. Här kan du läsa chatten i efterhand. Det går inte längre att ställa en fråga.

Johanna Engman, Ekot: Hej! Nu är Riksbankschefen Stefan Ingves på plats!
Han svarar på era frågor under kommande halvtimme.
/ Johanna, webbredaktör

14:31, 20 December 2017

pelle: Varför fick inte staten dom 300 miljarderna ni tryckte med sedelpressen? det står i lagen att pengar riksbanken trycker tillverkar ska tillfalla staten. Bankerna fick pengarna och nu har dom bara lånat ut pengarna till bostadsbubblan

Stefan Ingves, Riksbanken:
Staten får inte låna direkt i Riksbanken. Så ser det ut bland alla EU länder. Långt tilbaka i tiden har många stater lånat alldeles för mycket i centralbanken och det leder ofta till hög och varierande inflation. Riksbanken köper bara obligationer på marknaden och på så sätt pressas räntorna ner utan att man direkt "ger" staten nya pengar.

14:31, 20 December 2017

PG : Hej, Det pratas ofta om reproräntan som den viktigaste styrräntan. Finns det alltså andra styrräntor, och hur fungerar de?

Stefan Ingves, Riksbanken:
Ja, reporäntan är styrräntan. Om bankerna t.ex. måste låna mycket av Riksbanken får man låna till en högre ränta i det sytem för räntesättning som vi har.

14:34, 20 December 2017

Anna H*llgr*en: Min kompis som brukar ha rätt gissar på bostadsbubbla och finanskris 2018. Ska jag sälja mina fonder? Rekommenderar du att spara i sparkonto, guld eller i bitcoins om det blir finanskris

Stefan Ingves, Riksbanken: Vi på Riksbanken ger inte privatekonomiska råd, vilka risker man är villig att ta måste man bestämma själv. Dock, Bitcoin är inte pengar/valuta i någon vanlig mening. Bitcoin är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor!

14:36, 20 December 2017

Carina: Ni gör en ganska positiv bedömning av den svenska ekonomin de närmaste åren. Vad ser du som de största utmaningarna framöver?

Stefan Ingves, Riksbanken:
För Sverige är det viktigt att få ordning på bostadsmarknaden och att klara av utanförskapet på vår numera ganska så tudelade arbetsmarknad. De här frågorna ligger långt utanför den penningpolitik som vi på Riksbanken sysslar med.

14:40, 20 December 2017

Yung Money: har du några bitcoin??? vad tycker du om kryptovalutor?

Stefan Ingves, Riksbanken:
Nej! "Kryptonågonting" är inte pengar/valutor så som vi är vana vid och de har ingen backning alls av statliga institutioner. Det är ungefär som att handla med medaljer, tavlor, souvernirer eller något annat som intresserar.

14:42, 20 December 2017

Stefan via Twitter: Skall ni sänka räntorna ytterligare om konjunkturen vänder neråt innan ni hunnit höja?

Stefan Ingves, Riksbanken:
Det är inget egenvärde i att först höja räntan för att sedan sänka den. Penningpolitiken styrs av vår syn på den allmänna ekonomiska utvecklingen och inflationstakten i framtiden. Skulle inflationen börja falla (något som vi inte tror) då kommer penningpolitiken efter ett tag att bli mera expansiv t.ex. genom att vi sänker räntan ytterligare, köper mera värdepapper eller lånar ut pengar på annat sätt.

14:46, 20 December 2017

Åke: Hej! Hur ska jag tänka om mina bolån med tanke på ränteutveckling och fallande bopriser? Ska jag ha rörlig eller låst ränta?

Stefan Ingves, Riksbanken:
Det måste var och en själv avgöra. Generellt gäller att om man lånat väldigt mycket har man kanske svårt att hantera ränteförändringar som ju kommer förr eller senare när man har lånat till en rörlig ränta.

14:48, 20 December 2017

MB: Vad är resonemanget bakom att behålla räntan oförändrad framöver? #pratapengar

Stefan Ingves, Riksbanken:
Inflationen är nu vid vårt mål på två procent men för att inflationen skall hållas kvar där behöver räntan vara låg (-0,5%) ännu ett tag till.

14:50, 20 December 2017

Nils: Vad skulle hända ifall nu bostadsmarknaden skulle krascha katastrofalt, låt säga med 20-30% under en kort period? Finns det något "krisverktyg" i eran verktygslåda mer än att sänka räntan ännu mer?

Stefan Ingves, Riksbanken:
Då faller sannolikt ocks efterfågan i svensk ekonomi, arbetslösheten stiger, kronan faller i värde och inflationen kan t.om stiga om växelkursen påverkas mycket.. Kort och gott det blir dåliga tider och det vill alla nog helst undvika. Därav den intensiva diskussionen om den svenska bostadsmarknaden och hushållens skulder.

14:53, 20 December 2017

Vera: Hej Stefan! Hur vet ni på Riksbanken att ni är på rätt spår i penningpolitiksterrängen?

Stefan Ingves, Riksbanken:
Bra fråga! Vi gör så gott vi kan och ändras terrängen, ja då får vi också ändra vår syn på vad som sker i ekonomin.

14:54, 20 December 2017

CM: Bedriver Riskbanken några utvärderingar för blockkedjeteknikens tillämpbarhet för en statsutgiven valuta? Alltså den tekniken som ligger bakom kryptovalutor såsom exempelvis Bitcoin.

Stefan Ingves, Riksbanken:
Vi följer vad som sker med Bitcoin och en mängd andra såkallade valutor, vi följer också ganska så detaljerat hur man kan göra betalningar säkert, snabbt, effektivt och billigt när nya tekniska möjligheter står till buds.

14:57, 20 December 2017

Hnerik: är det positivt eller negativt att priserna på bostäder eventuellt vänder nedåt nu?

Stefan Ingves, Riksbanken: Bostadspriserna kan inte stiga snabbare än inkomsterna hur länge som helst. Förr eller senare kommer en inbromsning och den tycks nu ha kommit. VIktigt nu är att inbromsningen sker under ordnade former, vilket vi tror blir fallet, eftersom den allmänna ekonomiska utvecklingen i världen och i Sverige kommer att vara god dom närmaste åren.

Tack för alla intressanta frågor om penningpolitiik, bostadsmarknaden, bitcoin mm, God Jul och Gott Nytt År!

15:02, 20 December 2017

Johanna Engman, Ekot: Chatten är nu stängd och vi tackar Stefan Ingves för sina svar!

15:03, 20 December 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista