Båtflyktingar på Medelhavet som räddats till Italien.
Båtflyktingar på Medelhavet som räddats till Italien. Foto: Guardia Costiera.

Nytt asylförslag ska minska farliga resor

3:05 min

Sverige bör driva på för att EU ska införa ett system där ett begränsat antal personer varje år ska få inresetillstånd i EU för att söka asyl. Det föreslår Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, som på uppdrag av regeringen utrett frågan om att skapa lagliga vägar in i EU för människor som vill söka skydd.

Regeringens utredare lämnar i dag förslag på hur människor lagligt ska kunna komma in i EU för att söka asyl.  Tanken är att på så sätt undvika att människor gör farliga resor över Medelhavet.

– Det skulle fungera på så sätt att man fick ett kortare tillstånd, på ett tryggt, lagligt och säkert sätt till EU för att kunna lämna in sin ansökan om asyl. I dag finns inga säkra och lagliga vägar för personer som vill ansöka om asyl att ta sig till EU, säger Maria Ferm.

Det var i samband med den första migrationsuppgörelsen hösten 2015, när regeringen och allianspartierna stramade åt migrationspolitiken, som partierna också enades om att utreda hur ett system skulle kunna se ut, där människor lagligt kan ta sig in EU för att söka asyl, och på så sätt undvika smugglare och farliga transporter över Medelhavet.

Miljöpartisten Maria Ferm som fick uppdraget föreslår nu ett komplement till dagens asyl- och kvotsystem, där de som anser sig behöva skydd ska kunna ansöka elektroniskt om ett inresetillstånd i EU.

Bland ansökningarna väljs sedan personer ut, som bedöms ha sannolikhet att få asyl, och som får lämna biometri-uppgifter och genomgå en säkerhetskoll på en EU-beskickning utanför unionens gränser. Därefter ska personerna få resa in i ett EU-land på ett kortare tillstånd för att genomgå själva asylprocessen.

– Jag tror att man kanske kan börja i en mindre skala, men att det är viktigt att öppna upp för en väg för personer som vill ansöka om asyl , att kunna göra det på ett tryggt och lagligt sätt.

Hur många som skulle komma i fråga, blir upp till EU att avgöra, säger Maria Ferm, som i ett exempel nämner en årlig kvot på 500 personer till Sverige, till en kostnad av cirka 200 miljoner kronor.

Men 500 personer, jämfört med 30 000 som sökte asyl under 2016, det låter ju som den absoluta majoriteten kommer att få förlita sig på smugglare?

– Om man skulle använda sig av den siffran skulle det naturligtvis vara så, säger Maria Ferm.

Samtidigt säger utredningen nej till att människor på flykt skulle kunna söka asyl direkt vid utländska ambassader, något som bland annat Miljöpartiet förordar. Maria Ferm säger att det skulle leda till större rättsosäkerhet, och innebära många praktiska konsekvenser.

– Ja till exempel väldigt stora ordningsproblem vid ambassaderna, om människor vänder sig direkt till ambassader för att lämna in asylansökningar, och dessutom kan vi se att många människor som befinner sig i närheten av konflikthärdar kanske skulle behöva vara kvar där under en lång tid när asylansökan skulder handläggas, vilket skulle vara väldigt svårt för en medlemsstat att hantera deras säkerhet.

Det råder redan i dag stor oenighet bland EU-länderna om hur man ska tacka migrationspolitiken, och Maria Ferm tror inte att politiska möjligheten att få gehör för förslaget med inresetillstånd är särskilt goda.

– Jag tror inte att de politiska möjligheterna är särskilt goda just nu. Samtidigt tror jag att man måste hela tiden se att den typen av saker kan förändras väldigt snabbt och då är det viktigt att ha en konkret linje som man driver..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista