Cyril Ramaphosa blev ny ledare till ANC
Cyril Ramaphosa blev ny ledare till ANC Foto: AP Photo/Themba Hadebe)

Höga förväntningar möter stora utmaningar

"Vi har inget val än att nu satsa på enighet"
1:37 min

En rad svåra utmaningar väntar nu ANC:s nyvalde ledare Cyril Ramaphosa. Förväntningarna på honom är stora, men samtidigt är partiet djupt splittrat.

– Vi har inget val än att nu satsa på enighet, och det är mitt budskap till den nya ledningen, ena er, säger Sdumo Dlamini, ledare för Cosatu, paraplyorganisation för sydafrikas fackförbund, nära allierade med ANC.

Att ena partiet kommer bli en av Cyril Ramaphosas största utmaningar. Ledarskapsfejden mellan partiets två falanger var hård och valresultatatet visade att jättekollossen ANC rymmer två falanger som fått allt svårare att hålla ihop. Misslyckas det kan ANC ha svårt att vinna valet om ett och ett halvt år.

Men Ramaphosa måste också förhålla sig till sin företrädare Jacob Zuma. Under hans tio år vid makten har ekonomin tillåtits krascha, samtidigt som Zuma ägnat sig åt att ducka en rad grova korruptionsanklagelser som riktats mot honom.

Förutom akuta åtgärder för att få eknomin på fötter och miljontals Sydafrikander i jobb, så är den stora konkreta frågan om Ramaphosa kommer tillsätta den utredning om omfattande korruption inom Zumas inre krets som Zuma själv - i kraft av president - förhalat under lång tid.

Om den utredningen fäller Zuma för korruption kan det bli argumentet Ramaphosa behöver för att avsätta Zuma som Sydafrikas president. En annars het potatis inom ANC, eftersom halva ANC:s nyvalda ledarskap räknas som Zuma-lojal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".