Ung gråtrut sitter på isen och huttrar.
Gråtrut finns bland de djur som drabbats av tiaminbrist. Foto: Hasse Holmberg / TT

Gåtfull vitaminbrist hos djur oroar miljöforskare

2:22 min

I flera år har fåglar och fiskar drabbats av brist på vitamin B1, tiamin. Forskarna vill nu undersöka om orsakerna kan kopplas till miljöföroreningar.

– Det här kallas stargazing eller stjärntittarbeteende, säger professor Lennart Balk vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Han visar ett foto av en gråtrut, som  ligger på mage och har huvudet kastat bakåt, vilande mot ryggen.

– Det vi inte ser på just de här bilderna, det är att det är faktiskt fåglar som ligger på ägg. De dör alltså i hjärnskador, medan de ligger och ruvar på sin avkomma, säger Lennart Balk.

– Även om avkomman skulle kläckas, har de ingen chans, för de har ingen som kan ta hand om dem.

Brist på tiamin, eller vitamin B1, drabbar honfåglarna särskilt hårt.

Tiamin behövs för ämnesomsättningen. Får inte honorna i sig tillräckligt drabbar det både dem själva och äggen. Bristen försvagar immunförsvaret och gör djuren känsligare för infektioner. Dessutom ändras fåglarnas beteende:

– En av de absolut allvarligaste sakerna vi ser är de neurologiska störningarna som leder till olika typer av anfall och förlamningar och anfall bland djuren, säger Lennart Balk. Han och de andra forskarna har ibland tagit hand om fåglar som inte ens kan sjunga.

– Så är det. Syn, hörsel och röst det är något av det som påverkas. 

Lennart Balk och hans forskarkolleger har länge studerat tiaminbrist bland djur.

I oktober publicerade de en studie om att ejderstammen i Östersjön har minskat kraftigt. Musslor som ejdrarna äter har också tiaminbrist. Men också  andra djur, som gråtrut, lax och ål, har drabbats av tiaminbrist, som dyker upp då och då.

Tiamin lagras inte i kroppen, utan djur och även människor måste hela tiden fylla på genom maten.
Lennart Balk ser främst tre möjliga förklaringar till att bristen uppstår.

– Att djuren har förlorat förmågan att ta upp det över tarmen på korrekt sätt, en annan risk är att vi har en ökad förbrukning, eller användande än som var fallet tidigare, säger han.

– En tredje faktor kan vara att det finns mindre tiamin i födan.

En drabbat djur kan botas genom att ge det vitamin. Men det finns många obesvarade frågor. Forskarna vill undersöka om tiaminbristen kan ha miljöorsaker.

– Det vi funderar på är om växterna nu för tiden tillför för lite tiamin till ekosystemet, säger Lennart Balk.

– Det är illavarslande om det är så, men tyvärr pekar mycket av vårt arbete på att det kan vara på det viset, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista