bostadspriser mäklare
Priserna på bostadsrätter beräknas ha sjunkit med två procent senaste året. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bopriserna sjunker – nu lägre än för ett år sedan

"Vi ser att utbudet har ökat väldigt kraftigt"
1:34 min

Priserna på bostadsrätter i landet är nu i december under de priser som gällde för ett år sedan, enligt en ny prognos från Svensk Mäklarstatistik.

Att det är köparens marknad märks bland annat på bostadssajten Hemnet, där Staffan Tell är talesperson.

– Vi ser att utbudet särskilt av bostadsrätter har ökat väldigt kraftigt och ligger nu ungefär 70 procent över var det låg förra året.

2017 blev året när bostadsmarknaden vände ned. I en prognos från Svensk Mäklarstatistik beräknas priserna på bostadsrätter på årsbasis ligga på minus två procent i december i hela landet. I Storstockholm beräknas priserna det senaste året nu ha fallit med fem procent. Det är första gången sedan Greklandskrisen 2011 som kurvorna är nere på minusnivåer.

Villapriserna däremot ligger fortfarande på plussidan i landet som helhet, men backar något i Storstockholm.

Året slutade som köparens marknad, och så lär det vara åtminstone en bit in på det nya året, enligt Staffan Tell som konstaterar att de senaste månaderna präglats av säljare som tvingats sänka priset.

– Det har också blivit betydligt vanligare. Det förekom i princip inte om man går tillbaka två år i tiden. Men om man jämför perioden augusti till och med november så har det ökat med drygt 200 procent jämfört med förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".