Israelsik militär
En israelisk soldat. Arkivbild. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

16-årig palestinsk flicka gripen för att ha sparkat soldat

1:45 min

16-åriga Ahed Tamimi knuffade, slog och sparkade israelisk soldat. Attacken och gripandet har videofilmats och fått stor spridning på sociala medier.

16-åriga Ahed Tamimi verkar orädd när hon konfronterar två israeliska soldater som står garageuppfarten till hennes föräldrahem i byn Nabi Saleh på Västbanken strax norr om Ramallah, en by känd för sina fredagsdemonstrationer.

Tonåringen provocerar de tungt beväpnade soldaterna och säger åt dem att försvinna sen knuffar hon, slår till och sparkar en av soldaterna.

Mannen låter sig inte provoceras, gör inget motstånd och är inte hotfull tillbaka, vilket han fått beröm för. I bild syns ytterligare en tonårsflicka och sedan en äldre kvinna som kommer ut och motar bort soldaterna, hotar dem med att flickorna inte kommer att lämna dem ifred.

Ahed Tamimi kommer från en känd palestinsk aktivistfamilj och det är inte första gången hon ger sig på israeliska soldater.

När hon var 14 år bet hon en soldat i armen för att försöka frita en pojke som soldaten höll fast. Soldatens befäl gav till sist order om att den unge stenkastaren skulle släppas.

Men tidigt i morse gjorde israelisk gränspolis en räd mot 16-åringens hem. Hon greps före gryningen, polisen filmade och la ut videon där man ser Ahed Tamimi med stort lockigt böljande hår, ledas mot en militärjeep.

I dag på morgonen sa Israels utbildningsminister, Naftali Bennett att tonårsflickan borde tillbringa resten av livet i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista