FN förändrar sanktionerna mot Irak

FN:s säkerhetsråd sade på tisdageftermiddagen enhälligt ja till en resolution som enligt FN-diplomater skall innebära en kraftig förändring av de straffåtgärder som FN införde mot Irak efter Kuwaitkriget 1990. Syftet är att göra det lättare för irakierna att köpa civila varor men fortsatt hindra den irakiske ledaren Saddam Hussein att få tillgång till militär materiel.
Det är framför allt USA och Ryssland som tagit fram förslaget som är ett sätt, inte minst för amerikanerna, att svara på den skarpa kritik som kommit från många håll, att sanktionerna skadar den irakiska befolkningen och påståendena om att tiotusentals människor har dött till följd av de hårda handelsreglerna. USA säger sig nu med den nya planen vilja, som en talesman för utrikesdepartementet uttryckte det, förhindra att civila får lida för Saddam Husseins brott. Men den amerikanska svängningen betraktas också som ett sätt att tillmötesgå önskemål från arabländer, vars stöd Bush-regeringen behöver för sin Mellanösterpolitik och i kriget mot terrorism. Den nya planen innebär att FN:s experter får mer makt att styra över vad som får säljas till Irak, bland annat utifrån en lista med hundratals varor som ska bedömas separat för att avgöra om de kan användas militärt eller inte. Iraks FN-ambassadör säger att förändringarna inte är tillräckliga utan att det enda sättet att hjälpa det irakiska folket är att ta bort sanktionerna helt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".