Silhuetter
Foto: TT/Montage med silhuetter

Alla frias från gruppvåldtäkt

2:37 min

Det blev friande domar för alla åtalade som var misstänkta för en gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm i augusti förra året.
I brist på teknisk bevisning har ord stått mot ord och enligt domaren hade kvinnans vittnesmål lågt bevisvärde.

– Hennes vittnesuppgifter har sammantaget ett lågt bevisvärde, det har både med tillförlitlighet och trovärdighet att göra. Hon har lämnat motstridiga uppgifter, uppgifter som bevisning visar inte stämmer. Det finns inte stödbevisning och det finns inte annan bevisning, säger domare Erica Hemtke vid Södertörns tingsrätt.

Enligt kvinnan blev hon gruppvåldtagen och misshandlad av ett tiotal personer i en trappuppgång i Fittja under flera timmars tid. Efteråt tog hon sig till Sergels torg där hon för två poliser berättade vad som hänt.

På Södersjukhuset kunde läkare senare konstaterade skador som blåmärken och hudavskrapningar. På kvinnans kropp och kläder fanns sperma från tre av de tilltalade männen.

Men de tre männen säger att de hade frivilligt sex med kvinnan.

Både försvarare, åklagare och domare säger idag att det fanns stora brister i polisutredningen.
Bland annat har kvinnans utpekanden och vittnesmål inte dokumenterades på korrekt sätt.

Och den inledande brottsplatsundersökningen gjordes i fel trapphus. Först efter tio månader insåg man att man undersökt fel hus. Då gjordes en ny brottsplatsundersökning för att säkra spår, men resultaten från den hann inte bli färdiga i tid till rättegången.

Enligt en enig rätt räckte inte kvinnans berättelser eller spåren på hennes kläder för att ställa det utom rimligt tvivel att hon blev våldtagen.

– Sperman i sig säger ingenting om när detta har skett, var det har skett, under vilka förhållanden det har skett, och det säger heller inget om de här männen samtidigt har varit i kontakt med den här kvinnan. Deras uppgifter är att det har varit tre olika sexuella kontakter på tre olika ställen. Och det kan sperman inte säga något om, säger domare Erica Hemtke.

Ni väljer i domen att kritisera polisutredningen, vad var det som gick snett här enligt tingsrätten?

– Vi brukar försöka undvika sådant, alla utredningar har väl sina brister, men här har de varit rätt anmärkningsvärda. Det har fått till följd att den här kvinnan kommit att stå väldigt ensam med sina uppgifter, hon har inte backats upp.

Kammaråklagare Markus Hankko hade yrkat på sex respektive fyra års fängelse för de tre männen som misstänkts för grov våldtäkt.
Ytterligare två män misstänkta för medhjälp stod inför två års fängelse, men alla friades alltså idag.

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kommer att överklaga domen.
Hon menar att hennes klient inte fått en rättvis bedömning för att hon är missbrukare.

– Jag tycker domen är en skam för Sveriges rättssystem. Det handlar om en våldtäkt som är den värsta som jag sett under 26 år, och då har jag sett mycket i min yrkesutövning, säger Elisabeth Massi Fritz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista