Sittande man i kostym som ler.
Foto: Thibault Camus

Mexikansk säkerhetslag kritiseras

Kritik mot Mexikos säkerhetslag
1:32 min

Amnesty International och FN har skrivit ett öppet brev till Mexikos president Enrique Peña Nieto, för att be honom att lägga in veto mot den nya säkerhetslag som den mexikanska kongressen antog i fredags.

Lagen ger den mexikanska militären utökade befogenheter, trots deras upprepade brott mot mänskliga rättigheter.

"Säkerhetslagen kommer bara utöka den långa listan på allvarliga människorättsbrott i Mexiko, som utomrättsliga avrättningar, tortyr och försvinnanden." Det skriver Amnesty International i ett öppet brev till Mexikos president Enrique Peña Nieto.

Nästan samtidigt publicerade FN:s människorättskontor ett liknande brev, där de ber Peña Nieto att lägga in veto mot den kritiserade säkerhetslagen, som innebär att militären får utföra en del av polisens arbete i Mexiko, istället för att enbart ägna sig åt att skydda landets yttre gränser.

"Den här lagen permanentar en politik som inte har gett några lyckosamma resultat, utan tvärtom lett till stort lidande för den mexikanska befolkningen", skriver FN.

Det var Mexikos ex-president Felipe Calderón som 2006 beslutade att kalla ut militären på gatorna, för att bekämpa narkotikakartellerna i det som han kallade för ett knarkkrig.

Sedan dess har militären gång på gång anklagats för utomrättsliga avrättningar och andra brott mot mänskliga rättigheter, men sällan ställts till svars eller utretts.

De har hittills agerat under tillfälliga lagar och undantagstillstånd. Men i fredags tog den mexikanska kongressen beslut om att permanenta militärens utökade befogenheter, efter en lång och intensiv debatt under flera månader.

Såväl utländska som inhemska organisationer har opponerat sig mot lagen, och flera människorättsjurister har sagt att de tänker försöka bestrida säkerhetslagen i Mexikos högsta domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".