Elbil laddas
Elbilar utgör inte ett problem för elnätet i Sverige. Foto: Koji Sasahara/TT

Fler elbilar inte ett problem för elnätet

1:31 min

Elnätet i Sverige klarar på dom flesta håll av att allt fler skaffar elbilar, det säger flera elbolag som Ekot pratat med.

– Generellt sett så har vi ett väldigt utbyggt elsystem och elnät i Sverige, men självklart kan det finnas vissa områden som kan behöva förstärkas, det säger Marcus Henriksson, som är ansvarig för utveckling av system för laddstolpar och elbilar på Fortum.

Regeringen ska införa ett bidrag för privatpersoner, som väljer att installera laddning för en elbil, eller elhybrid, hemma.

Enligt Marcus Henriksson på Fortum så klarar elnätet av det på dom flesta platser, det handlar också om att laddningen av bilarna troligtvis kommer att ske så att alla inte laddas max exakt samtidigt, utan smarta system gör så att det kan spridas ut under kvälls och nattetid exempelvis. Även andra elbolag ger samma svar när Ekot frågar.

Svenska kraftnät, som är den myndighet som bland annat ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, har inte gjort några prognoser på hur elanvändning specifikt för bilar kan komma att utvecklas.

Så kallad snabbladdning av elbilar, det kräver däremot oftast mer än vad en vanlig villa klarar av.

– En snabbladdare fungerar oftast bra om man sätter upp den intill en snabbmatsrestaurang exempelvis, där finns det sannolikt redan bra möjligheter, säger Marcus Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista