Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet, utbildningsminsiter
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet, utbildningsminsiter Foto: Erik Simander/TT

Regeringen svarar på C-utspel om ensamkommande

Fridolin: Regeringen har lagt sitt tydliga förslag
1:42 min

Nu svarar regeringen på Centerpartiets utspel igår om att Centern inte stödjer regeringens förslag om att ge ensamkommande som kom före den 24 november 2015 en ny chans att stanna i Sverige.

Centern har en rad invändningar och utan deras stöd kommer förslaget inte att gå igenom i Riksdagen.

– Det är så klart rimligt att Centerpartiet granskar det förslag som regeringen lägger fram. Också föreslår och är tydliga med de förändringar man vill se i förslaget. I slutändan är det ju bättre för alla oss som vill se en human svensk flyktingpolitik, att vi gör något som hjälper många, än att göra inget som hjälper någon, säger Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustaf Fridolin.

Gustaf Fridolin är otydlig om vad som kommer att hända nu. I regeringens förslag ligger även att EBO, rätten för asylsökande att bosätta sig var de vill i landet ska tas bort.

Frågan är om regeringen kommer att samtala med Centerpartiet om de ändringar som centern vill ha? Till exempel möjlighet för ensamkommande att fortsätta ett arbete och inte tvingas in i gymnasieskolan.

– Vilka samtal som förs kommer jag inte att kommentera i Ekot, så ska det vara och så fungerar det i alla frågor.

Men om Centerpartiet inte stödjer förslaget kommer det inte att kunna gå igenom i Riksdagen?

– Och då måste det rimligen vara bättre att göra något som hjälper många, än att inte göra något.

Ligger då förslaget att ta bort EBO kvar?

– Nu har regeringen lagt sitt tydliga förslag. Det är ett förslag som skulle ge en stor möjlighet för de flesta unga som kom till Sverige 2015, som har rotat sig här och som har blivit en del av vårt land. Det är regeringens förslag.

Vad skulle det betyda för Miljöpartiet om det här inte går igenom i Riksdagen, genom att Centern inte stödjer det längre?

– Det här handlar inte om Miljöpartiet. Det här handlar om unga människor som blivit en del av vårt land, som varit här sedan 2015, det som är länge i en ung människas liv. Som skulle ha fått en möjlighet att stanna om våra handläggningstider på våra myndigheter hade varit normala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".