Svenska spel och kortspel.
Staten vill öka kontrollen av spelbolagen. Foto: TT

Regeringen föreslår ny spellag – vill ha mer kontroll

Skärpta krav på utländska spelbolag
1:07 min

Staten ska ta hårdare kontroll över spelbolagen. Det framgår av regeringens förslag till ny spellag som Dagens Nyheter har tagit del av.

Även de spelbolag som är registrerade utomlands men verkar på den svenska marknaden kommer behöva söka licens i Sverige och betala skatt här. 

– Det innebär att den svenska staten återtar kontrollen över spelmarknaden och säkerställer att alla de spelbolag som driver verksamhet mot svenska konsumenter ska följa svensk lag, skydda våra konsumenter och betala skatt i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Civilministern tror att de flesta utländska bolag kommer att söka licens.

– Hittills har signalen från branschen varit att man vill få tillstånd att bedriva verksamhet mot svenska konsumenter när vi inför licenssystemet, säger Ardalan Shekarabi.

Alla som satsar pengar på spel kommer också behöva registrera sig hos spelbolagen. Det är ett led i att få bukt med spelmissbruket, skriver tidningen.

Motiveringen till förslaget är att nätbaserade spelföretag utmanat det statliga spelmonopolet och att spärrar mot spelmissbruk inte fungerat. 

2015 tillsatte regeringen en spelutredning som lämnade sitt slutbetänkande i mars i år. Nu har regeringen enats med allianspartierna om att gå vidare med merparten av utredningens förslag.

Regeringen skickar nu förslaget på remiss till lagrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".