Två origamibåtar av vikta sedlar.
De flesta bedömare tror på relativt små, om ens några, insatser från Riksbanken. Foto: Daniel Wåckner/Sveriges Radio.

Riksbanken väntas sitta still i båten

2:06 min

Klockan 9.30 i dag kommer Riksbanken med sitt räntebesked. Men trots att inflationen nu efter många år med låg inflation är uppe kring målet två procent så väntas ingen ränteförändring.

– Vi räknar med att Riksbanken lämnar penningpolitiken helt oförändrad, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Även när det gäller obligationsköpen?

– Ja, vi tror inte att det blir någon förlängning av obligationsköpen och skälen till det är att inflationen har kommit upp och förefaller mer stabil än tidigare men också att kronan är förhållandevis svag.

Att den svenska kronan är svag har en stimulerande effekt på inflationen och det är ju det som är det viktiga för Riksbanken, att få inflationen att stadigt ligga kring målet två procent. Och förutom att sänka räntan till rekordlåga minus en halv procent har Riksbanken köpt obligationer för närmare 300 miljarder kronor.

Det är ett annat sätt att stimulera ekonomin och därmed inflationen. Men efter årsskiftet blir det inga nya obligationsköp. Det tror de allra flesta bedömare att Riksbanken meddelar i dag. Men samtidigt så fortsätter den Europeiska centralbanken ECB med stora obligationsköp nästa år och Riksbanken vill inte gärna avvika allt för mycket från vad ECB gör. Så Swedbanks chefsekonom Anna Breman törs inte helt avskriva fortsatta obligationsköp från Riksbankens sida.

– Det kan vi inte helt utesluta. Men vår tro nu inför beslutet är att Riksbanken inte fortsätter.

Sen kanske Riksbanken också säger något nytt i dag om när den första räntehöjningen kommer. I mitten av nästa år är det som gäller just nu. Och det tror Anna Breman på.

– Vi tror på två höjningar. En i juli och en i december.

Men Torbjörn Isaksson på Nordea som liksom många andra bedömare räknar med att inflationen kommer att falla tillbaka lite grann nästa år tror att en första räntehöjning dröjer längre.

– Jag tror att vi får vänta tills fjärde kvartalet 2018 innan Riksbanken ser skäl att höja räntan. Och givet inflationsutsikterna och vad vi tror att andra centralbanker gör, och då framför allt ECB, så kan det möjligen bli så att det dröjer ännu längre innan Riksbanken höjer räntan, säger Torbjörn Isaksson på Nordea.

Chatta med Stefan Ingves i dag kl 14.30-15.00 här på sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista