Manifestation i Fittja.
Manifestation i Fittja. Foto: Jonas Ekströmer/TT & Staffan Axelsson/Sveriges Radio

Män hånade manifestation i Fittja

2:27 min

Ett 30-tal personer samlades i Fittja centrum i en manifestation efter det uppmärksammade våldtäktsmålet. 

Men den kunde inte genomföras ostört — en grupp unga män dök upp och hånade och störde samlingen.

Demonstranterna hade samlats på torget i Fittja centrum för att visa sitt stöd för den målsägande kvinnan. Polis var på plats och demonstrationen gick till en början lugnt till. Men när 5-6 män kom fram och någon av dem ropade "ni ljuger" blev känslorna starka.

En av demonstranterna ropade att en av de tidigare misstänkta männen var där och bad polisen att ta honom från platsen.

Efter en stund beordrade polisen männen att ställa sig en bit bort, vilket gjorde situationen lugnare. Men stämningen var fortsatt spänd och vid flera tillfällen under demonstrationen började de två grupperna åter att skrika åt varandra.

Demonstrationen var ett svar på den dom som kom tidigare under tisdagen. Ansvarig domare i målet, Erica Hemtke, kommenterade domen och sa att man inte hade tillräckligt med bevis för en fällande dom.

Den målsägande kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz håller inte med och kallar domen för en skam för Sveriges rättssystem.

Det har hållits demonstrationer på flera platser i dag. På Stortorget i Malmö och på Mynttorget i Stockholm samlades hundratals människor för att demonstrera mot våldtäkter och visa sitt stöd för utsatta kvinnor. Deltagarna krävde bland annat strängare straff för våldtäkter.

– Det är att de här våldtäktsmännen kommit undan med det, helt enkelt, även fast man har så många bevis, att man släppt dem fria, det säger Misri Kasirga, en av demonstranterna i Fittja. 

Men nu har ju domstolen sagt att man inte har tillräckligt med bevis för att fälla de här misstänkta männen. Har ni inte förtroende för den domaren?

– Det är så många gånger det skett liknande situationer. Det är inte så konstigt att det finns människor som inte ringer polisen angående en våldtäkt. Därför att de känner att ingenting kommer att hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista