Ambulanshelikopter landar på en helikopterplatta.
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

C vill se bättre fördelning av ambulanshelikoptrar

1:34 min

Tillgång till ambulanshelikoptrar för att snabbt komma till rätt vård har stor betydelse för patienters överlevnad, enligt Centerpartiet.

– Alla är ju överens om att vi måste koncentrera den riktigt högspecialiserade vården i landet. Men det förutsätter ju att man sen snabbt kan transportera patienter till ett brännskadecenter eller till ett trauma-center eller där man behöver vården. Så att centralisering av högspecialiserad vård är bra, men det förutsätter att man har bra helikoptertransporter, säger Anders W Jonsson, Centerns gruppledare i riksdagen.

I vår fattar riksdagen beslut om att ytterligare koncentrera högspecialiserad vård till ett fåtal sjukhus i landet och i samband med det kräver Centerpartiet och Anders W Jonsson att det ska införas ambulanshelikoptrar i hela landet, av rättviseskäl så att alla ska få tillgång till helikoptrarna.

Det föreslogs också i den utredning som ligger till grund för regeringens proposition som nu behandlas av riksdagen.

Det finns nio ambulanshelikoptrar i olika landsting till exempel i Värmland och Dalarna. Men det skulle behövas minst 15 stycken totalt för att alla patienter i landet skulle ha tillgång till snabb transport till sjukhus med högspecialiserad vård.

Centerpartiet föreslår att staten går in med cirka 80 miljoner kronor och samordnar ambulanshelikoptrarna. Och att samarbete också sker med bland annat Sjöfartsverket, Polisen och Försvaret som också har helikoptrar.

– I situationer där det är väldigt många människor som är skadade ska det finnas en möjlighet att samplanera med de tre andra statliga myndigheterna som också har tillgång till helikoptrar.

Hur många liv skulle man kunna rädda per år?

– Ja, man räknar ju med att en tredjedel av dödsfallen som i dag sker vid vägtransporter, de skulle kunna undvikas om vi hade väl fungerande helikoptertransport i Sverige, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista