Tredelad bild: Man på en tv-skärm, valaffischer, kvinna i katalansk flagga.
Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio, Pau Barrena/TT.

Slutspurt inför valet i Katalonien

2:14 min

I går höll samtliga kandidater sina sista framträdanden i valkampanjen. Mycket tyder på ett högt valdeltagande i valet i morgon. Valet ses som ännu en omröstning om självständighet eller inte.

– Antingen vinner Katalonien eller så vinner Rajoy. Antingen återvänder regionpresidenten eller så vinner artikel 155, sa den avsatte regionledaren Carles Puigdemont i ett framträdande på videolänk från exilen i Bryssel igår kväll.

Både han själv och hans mest trogna anhängare anser att han är Kataloniens rättmätige regionpresident, trots att han avsattes efter självständighetsförklaringen i slutet av oktober.

– Kataloniens president är Puigdemont, säger Josep Salvador Bosq, som just kommer från ett valmöte.

Partierna som är emot självständighet har slutspurtat med hjälp av sina partiers nationella ledare och premiärminister Mariano Rajoy har bland annat setts jogga i Barcelona för att dra uppmärksamhet till Partido populars kandidat.

Men det är liberala partiet Ciudadanos kandaidat Inés Arrimedes som leder enligt opinionsmätningarna.

– Snart får vi ett slut på den här mardrömmen som självständighetsrörelsen är, sa hon till de samlade medierna i går.

Det är jämt mellan de två blocken av partier som säger nej respektive ja till självständighet, men inget block ser ut att få egen majoritet och kan därför bli beroende av vågmästarpartiet Podemos.

– För första gången kan ett konstitutionellt parti vinna, det är ett tecken på att någonting har förändrats, säger Melisa Rodríguez, lokala parlamentsledamot för partiet Ciudadanos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista