Två svenskar skadade vid bussolycka i Mexiko

Tolv personer omkom när en turistbuss med kryssningsresenärer åkte av vägen i Mexiko på en utflykt.

Två svenskar skadades, men inte livshotande.

Myndigheterna i Mexiko har inte gått ut med dödsoffrens nationaliteter, men en källa till AFP säger att de flesta är amerikaner. Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar finns bland de omkomna, men bekräftar att två svenska män skadats.

- Vi får kontinuerlig information från vår ambassad, säger Erika Dahlberg vid UD:s presstjänst.

Tio personer omkom direkt på olycksplatsen, rapporterar spanska nyhetsbyrån Efe. Ytterligare två avled på sjukhus. De omkomna är elva turister och en lokal guide. Tretton personer vårdas fortfarande för skador medan andra har fått lämna sjukhuset, skriver Efe.

En av de omkomna är minderårig, enligt ett uttalande från lokala myndigheter.

Turistgruppen var på väg för att besöka mayaruiner vid den arkeologiska platsen Chacchobén när bussen körde av en motorväg tidigt på tisdagen. Ombord fanns brasilianska, svenska, italienska och amerikanska turister, enligt researrangören.

Av de 31 passagerarna på bussen var majoriteten resenärer från rederiet Royal Caribbean, säger företagets talesperson Cynthia Martinez.

"Våra tankar är hos de drabbade i bussolyckan. Vi gör allt vi kan för att ta hand om våra gäster, som att hjälpa till med vård och transport", säger hon i ett uttalande, enligt Reuters.

Olycksorsaken är oklar. Vittnen säger till tidningen Capital att chauffören förlorat kontrollen över bussen när ett av framdäcken fått punktering.

Quintana Roo, där olyckan inträffade, är en av tre delstater på Yucatánhalvön där det finns många populära turistorter. I fjol omkom elva turister i en busskrasch i Quintana Roo, skriver AP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".