Mike Pence
Till och med vicepresidenten Mike Pencce deltog i omröstningen Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/TT

Senaten godkänner Trumps skatteomläggning

3:03 min

Den amerikanska senaten röstade i natt ja till den största skatteomläggningen på mer än trettio år. In i det sista försökte demokraterna sätta käppar i hjulet.

Efter segern twittrade presidenten ut sina gratulationer till det republikanska ledarskapet. 

"Gratulationer till Paul Ryan, Kevin McCarthy, Kevin Brady, Steve Scalise, Cathy McMorris Rodgers och alla republikaner i representanthuset som röstade för att sänka era skatter", twittrade president Donald Trump efter segern.  

Reformen innebär bland annat en kraftigt sänkt företagsskatt från dagens 35 procent till 21 procent, i Sverige ligger bolagsskatten på 22 procent. 

– Många bedömare menar att Donald Trump verkligen behövde den här segern, säger Ekots korrespondent i Washington Kajsa Boglind. Det visar att Trump och republikanerna kan samarbeta och faktiskt få igenom sin politik. 

Men demokraterna var inte nöjda. 

– Det här är det största bankrånet i världen genom tiderna och det händer här och nu, det sa den demokratiske senatorn Jeff Merkley under debatten innan omröstningen. Men ingenting kunde stoppa det republikanska skatteförslaget.

Så sent som i går eftermiddag verkade allt vara klappat och klart sedan förslaget röstats igenom i representanthuset med god marginal. Men slutversionen har stressats fram och demokraterna hittade tre saker som stred mot budgetreglerna och nu måste den omröstningen göras om i eftermiddag svensk tid. 

Skattereformen lanserades som en present till medelklassen men gynnar mest omedelbart höginkomsttagare och framför allt företag som ser den i särklass största skattesänkningen.

Idén är att deras välstånd ska sippra ned till samtliga samhällsgrupper - en teori som republikaner och demokrater har helt olika uppfattning om.

Stödet från väljarna har krympt, idag är bara knappt fyrtio procent för de skattereform som nu är på väg att röstas igenom. En av de amerikaner som tror på reformen är yrkesmilitären Tracy Rainy: 

– Jag tror att det här kommer att hjälpa amerikanska företag som idag betalar väldigt hög skatt säger Tracy Rainy.

Dana Burns har en helt annan åsikt om skattereformen som också väntas öka kostnaderna för de som tecknar sjukförsäkring.

Jag är sjuksköterska, politikerna förstår sig inte på hur verkligheten är för föräldrar till sjuka barn säger Dana Burn. Hon tror att det här kommer straffa sig för republikanerna i Mellanårsvalet nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista