Honduras Salvador Nasralla
Foto: TT/AP

Oppositionsledaren varnar för inbördeskrig i Honduras

1:49 min

I Honduras varnar oppositionsledaren Salvador Nasralla nu för inbördeskrig, efter att landets valdomstol utropat sittande president Juan Orlando till vinnare i presidentvalet som hölls för tre veckor sedan. Nasralla hävdar att regeringspartiet fuskade - och han får stöd från de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS.

– Rösträkningen manipulerades. Valdomstolens datasystem hackades av någon som i efterhand försökt sopa igen sina spår. Det visar OAS egen rapport om valet, sa Salvador Nasralla när han mötte pressen utanför de amerikanska staternas huvudkontor i Washington.

OAS gick i söndags ut och rekommenderade att valet i Honduras görs om, på grund av misstänkt valfusk. Mitt i rösträkningen, när vänsterkandidaten Nasralla hade en klar ledning, föll valdomstolens datasystem och när det åter började fungera hade sittande president Juan Orlando tagit ledningen. Valdomstolen, som anses lojal med Orlando, har nu utsett honom till segrare, men Nasralla vägrar erkänna resultatet.

– Juan Orlando vet att han skulle förlora i ett omval, han vet att han har 80% av befolkningen emot sig. Den här situationen är ohållbar, Honduras står på randen till ett inbördeskrig, sa Salvador Nasralla, som uppmanat sina anhängare till att protestera.

Ända sedan valet för tre veckor sedan har protesterna rasat i Honduras. Igår brände demonstranterna bilar och satte upp vägblockader. Både lokaltrafik och flygförbindelser har påverkats, liksom landets största hamn.

President Juan Orlando fördömde igår de våldsamma protesterna, och sa att han ville förhandla med oppositionen, men han har avvisat förslaget att göra om presidentvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista