Sverige ska stärka totalförsvaret.
1 av 3
Sverige ska stärka totalförsvaret. Foto: TT
Politiker håller tal.
2 av 3
Björn von Sydow (S). Foto: Henrik Montgomery/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
3 av 3
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Ny rapport – så ska Sverige klara en större kris

5:24 min

Under förmiddagen presenterade Försvarsberedningen en rapport om hur de vill att totalförsvaret utvecklas.

De föreslår bland annat att privatpersoner ska kunna klara sig i en vecka på egen hand i händelse av krig eller kris.

Försvarsberedningens rapport “Motståndskraft, inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025" presenterades i dag för försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Vårt totalförsvar måste ha en trovärdig krigsföringsförmåga. Totalförsvaret ska ha en sådan styrka och uthållighet att det avhåller från försök att anfalla eller utnyttja vårt land, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S).

Ett avbrott i försörjningsflöden påverkar stora delar av samhället.

Björn von Sydow var kritisk till den beredskapsplanering som finns i dag. Han sa att den saknar ambitioner och är föråldrad.

– Samhället har genomgått stora förändringar sen senast Sverige har en planering för totalförsvaret. Samhället är beroende av el, it och elektronisk kommunikation, transporter och drivmedel. Ett avbrott i försörjningsflöden påverkar stora delar av samhället. Cyberattacker utgör ett reellt hot, säger han.

Han tryckte hårt på individens ansvar när det kommer till att bidra till samhällets motståndskraft i händelse av krig eller kris. Om de som kan klara sig själva tar sitt ansvar, kan de offentliga resurserna riktas mot personer som har det svårt att klara sig i en sådan situation, resonerade han.

Vi återupptar förmågan att planera för krig och krigsfara på ett sätt som inte skett i Sverige på decennier.

– Vi föreslår därför att den enskilda individen ska vara beredd att klara sin egen försörjning och omsorg i en vecka utan stöd från det offentliga, säger Björn von Sydow.

Alla riksdagspartier har representanter i Försvarsberedningen och de är i stort överens i det som rapporten föreslår.

– Vi återupptar förmågan att planera för krig och krigsfara på ett sätt som inte skett i Sverige på decennier. men det handlar inte om att vi ska vara rädda, det handlar om att vara förberedda, säger Hans Wallmark försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Men Kristdemokraternas Mikael Oscarsson (KD) riktar viss kritik mot rapporten. Bland annat vad gäller cybersäkerhet:

– En sak som man kan tillägga är att vi har så låg takt att de står som spön i backen, tiotusen per månad enligt FRA. Vi behöver nu en myndighet som får det sammanhållna ansvaret för all tillsyn och övervakning, säger Mikael Oscarsson (KD).

Sverigedemokraternas Mikael Jansson konstaterade att han vill se mer ekonomiska resurser till civilförsvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista