Riksbankens chef
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: TT

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

0:50 min

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent. Det meddelar direktionen i ett pressmeddelande i dag.

Chatta med Stefan Ingves om räntebeskedet – ställ dina frågor redan nu!

Trots den starka svenska konjunkturen gör Riksbanken bedömningen att det krävs en fortsatt expansiv penningpolitik för att klara av inflationsmålet. Därför har man beslutat att hålla reporäntan oförändrad på -0,5 procent. Det meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande.

Inflationen har legat nära Riksbankens mål om två procent den sista tiden, men trots det gör direktionen bedömningen att det krävs ytterligare stimulanser för att inflationen ska ligga kvar vid målet.

Enligt Riksbankens egen prognos väntar en räntehöjning först någon gång under 2018. Men minusräntan verkar bli kvar till 2019 – åtminstone enligt den bedömning Riksbanken gör i dagsläget.

Stödköpsprogrammet för statsobligationer förlängs inte efter nyår. Däremot återinvesteras obligationer som förfaller under 2019, enligt ett pressmeddelande.

"Detta innebär att Riksbankens innehav av statsobligationer kommer att öka tillfälligt under 2018 och början av 2019", skriver banken.

Två av ledamöterna, Martin Flodén och Henry Ohlsson, reserverade sig mot beslutet om återinvesteringar.

Riksbanksledningen skriver upp inflationsprognosen något, och räknar nu med en inflation enligt måttet KPIF nästa år på 2,0 procent. Tidigare bedömning låg på 1,8 procent.

"Den internationella konjunkturen stärks allt mer. Det relativt dämpade inflationstrycket gör dock att penningpolitiken i omvärlden väntas vara fortsatt expansiv de närmaste åren", skriver Riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista