Ryssland närmar sig Nato

Ryssland tog på tisdagen ett stort steg närmare den västliga försvarsalliansen Nato, och ska i framtiden samarbeta intimt i kampen mot terrorism och kärnvapenspridning.
Vid ett möte i Reykjavik på Island godkände Rysslands och Nato:s utrikesministrar på tisdagen bildandet av ett nytt europeiskt råd för deras 20 länder. I rådet ska alla länder vara likaberättigade. Rådet ska hålla sitt första möte den 20 maj på en amerikansk militärbas utanför Rom, och då är det meningen att USA:s president George Bush och Rysslands president Vladimir Putin ska medverka. Rådet är tänkt att samordna politiken mot terrorism och när det gäller krishantering som på Balkan, och förhindra kärnvapenspridning. Det här kommer dagen efter att USA och Ryssland kom överens om ett nytt nedrustningsavtal för kärnvapen. Bägge länderna ska kraftigt minska antalet kärnvapenstridsspetsar. Båda de här sakerna är tecken på att de tidigare fiendeländerna närmar sig varandra. Framför allt har det här skett efter terrorattackerna den 11 september förra året, då president Vladimir Putin slog in på en öppet provästlig linje. Genom det nya rådet får Ryssland inflytande i Nato i viktiga frågor, men makten blir ändå begränsad; Ryssland får inget veto och inget inflytande över hur Nato fungerar som försvarsallians.
Sten Sjöström, utrikesreporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".