Uber och taxibil.
Uber är att betrakta som taxiverksamhet, enligt EU. Foto: TT

EU slår fast: Uber är taxiverksamhet

EU:s högsta domstol avgjorde i dag att den amerikanska webbtjänsten Uber är att betrakta som taxiverksamhet och att den kan regleras som en sådan.

Tvisten handlade särskilt om den tjänst som kallas Uber Pop där det räcker att man har en bil och uppfyller vissa grundkrav för att kunna ta körningar under företagets flagg. 

Uber hävdade att det inte handlar om taxiverksamhet utan att det bara är en teknisk tjänst som förmedlar kontakten mellan förarna och den som vill åka. Men taxiförbundet i Barcelona höll inte med och tog det till domstol 2014. 

Och i dag slog alltså EU-domstolen fast att det ska betraktas som transportverksamhet. I flera länder kommer den här domen innebära att företagets tjänster nu kan regleras på samma sätt som annan taxiverksamhet. 

Domen innebär dock inte några direkta effekter i Sverige, säger Maria Åkerlund som är utredare på Transportstyrelsen.

– I Sverige är det redan så att vi ställer krav på taxitrafiktillstånd och de företag som Uber anlitar i dag har det. Tidigare fanns tjänsten Uber Pop där förare utan tillstånd körde, men den har man lagt ner, säger Maria Åkerlund.

Uber tonar också ner effekterna i en skriftlig kommentar: 

"Domen kommer inte att förändra något i de flesta EU-länder där vi redan verkar under transportlagar. Samtidigt hindras fortfarande miljontals användare från att använda appar som vår".

Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla välkomnar dagens dom. 

– Det är glädjande eftersom det ger våra politiker stöd i fortsatta beslut hur man ska betrakta plattformar som driver verksamhet som har med taxi att göra, säger Claudio Skubla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".