Martin Schultz och Angela Merkel.
Martin Schultz och Angela Merkel. Foto: TT

Lång väntan på ny regering i Tyskland

1:57 min

I Berlin tas i dag ännu ett litet steg på den långa vandringen mot en ny regering.

Partiledarna för Kristdemokraterna och Socialdemokraterna träffas för att lägga upp en färdplan för de inledande samtalen som ska börja efter årsskiftet.

Socialdemokraterna betonar gång på gång att det är helt öppet vad samtalen med Kristdemokraterna ska mynna ut i. Det kan bli ännu en stor koalition men också en kristdemokratisk minoritetsregering med socialdemokratiskt stöd i vissa frågor eller nyval.

För Angela Merkel råder däremot ingen tvekan om vad kristdemokraterna eftersträvar.

– En stabil regering, som inte behöver hoppa mellan olika majoritetskonstellationer i fråga efter fråga. Allt annat vore ett misslyckat resultat av de kommande förhandlingarna, säger Angela Merkel.

Dit är vägen ännu lång. I Berlin hålls nu först sonderingar om sonderingarna där målet är en plan för de formella samtalen som inleds i januari. Resultatet av de samtalen vill Socialdemokraterna sedan debattera vid en extra partikongress ett par veckor senare.

Först där tänker man besluta om man ska gå in i ordentliga koalitionsförhandlingar. Och utgången av dem ska i sedan överlämnas åt de socialdemokratiska partimedlemmarna att godkänna eller förkasta i en medlemsomröstning.

Det är ingen önskekoalition för något av partierna, som alla led stora förluster i valet. Missnöjet över valresultaten ger bränsle åt interna motsättningar som frodas i det vakuum som nu rått i snart tre månader sedan valet i september. Krav på kursändringar, kritik mot partiledarna hörs hos såväl socialdemokrater som kristdemokrater.

Uppmärksammad just nu är parlamentets förre talman, kristdemokraten Norbert Lammert, som ska ha talat om nyval som ett troligt alternativ och då utan Angela Merkel som kanslerkandidat.

Hos Socialdemokraterna har förre partiledaren Sigmar Gabriel orsakat irritation med en artikel om att partiet behöver tala mer om traditionella värden, som hembygd och majoritetskultur, och inte överlåta sådana teman åt högerpopulister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista