Solnedgång över Kiunavaara gruvan.
Solnedgång över Kiunavaara gruvan. Foto: Freja Lantto Heldebro/ Sveriges Radio

Optimism inom gruvnäringen

"Minskad kinesisk produktion bra för svenska gruvor"
1:56 min

Det ser ljusare ut än på länge för gruvindustrin i Sverige där 2017 blev något av ett återhämtningens år. Råvarupriser som stabiliserats, en minskad kinesisk gruv- och stålproduktion och ett ökat intresse för att leta efter nya gruvfyndigheter i Sverige har gett den svenska gruvbranschen medvind.

De två stora svenska gruvföretagen Boliden och LKAB kan blicka tillbaka på ett år då världsmarknadspriserna på både järn och koppar har stabiliserats och ökat något efter nedgången och de lägre priserna under åren 2014, 2015 och 2016. Även om det fortfarande är långt ifrån rekordnivåerna innan prisfallet.

Förklaringen är den globala högkonjunkturen och inte minst att Kina under året medvetet börjat skära ner på den inhemska produktionen och exporten av stål och järnmalm vilket gynnat västerländska gruvbolag.

– Ja, alltså det sker under förevändningen av att Kina vill förbättra luftkvalitén. Man vill ha mindre av den tunga smutsiga industrin i landet. Och det får väldigt positiv inverkan på prissättningen, inte minst för svenska producenter, säger råvaruanalytikern Martin Jansson på Handelsbanken och fortsätter:

– Så 2017 är helt klart ett återhämtningens år för svensk gruvindustri, säger råvaruanalytikern Martin Jansson.

Samtidigt ökar intresset för att leta efter nya gruvfyndigheter i Sverige.

Under 2017 fick tillståndsmyndigheten Bergsstaten in omkring 220 ansökningar om undersökningstillstånd, vilket är den högsta siffran på åtta år.  Det handlar inte minst om metaller och mineraler som litium, kobolt och grafit som behövs i de bilbatterifabriker som nu spås en ljus framtid i och med elektrifieringen av fordonsindustrin.

En utveckling som välkomnas av gruvornas branschorganisation Swemin som hoppas att det ska leda till nya gruvor i Sverige på sikt och som de menar redan har förändrat synen på branschen.

– Det där är ju en stor skillnad i uppfattningen om gruvnäringen, den omsvängning som man sett det senaste året att gruvnäringen är en del av lösningen på de klimatutmaningar vi står inför, säger Swemins kommunikationschef Emma Härdmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".