Ett insprängt nybygge mellan gamla hus på Stokhusgade.
Ett insprängt nybygge mellan gamla hus på Stokhusgade. Foto: Arkivfoto: Dan Hansson/ SvD/TT.

Svensk köpfest i Danmark

Svenska bolag har köpt fastigheter för 24 miljarder i år
1:29 min

De svenska fastighetsbolagen har nästan fördubblat sina köp i Danmark jämfört med 2016, som även det var ett rekordår. Det visar siffror från Öresundsinstitutet.

 – Finanskrisen bidrog till att öppna upp den danska marknaden, stora bestånd har satts ut till salu, och pensionsbolagen är mer aktiva. Då har svenska och andra utländska investerare sett ett läge på marknaden. Det säger Jenny Andersson, senioranalytiker på dansk-svenska Öresundsinstitutet.

Ifjol köpte svenska bolag fastigheter i Danmark, främst i Köpenhamnsområdet, för 12.5 miljarder kronor. Det var ett rekord. Men i år har man handlat för 24 miljarder, alltså nästan en fördubbling av det tidigare rekordet.

Det är bland annat de danska pensionsbolagen som länge suttit på stora fastighetsbestånd som nu säljer, och prisnivåerna har varit fördelaktiga bland annat i jämförelse med Stockholm.

Några av de stora svenska aktörerna i Danmark är Wihlborgs, Akelius, Balder och Heimstaden och flera av bolagen har gjort miljardaffärer på andra sidan Öresund i år. Den största affären står investeringsbolaget Niam för som köpte det privata fastighetsbolaget HD Ejendomme för cirka 5.5 miljarder kronor.

Jenny Andersson tror att den svenska invasionen på den danska fastighetsmarknaden kan fortsätta.

– Aktörerna signalerar att dom är nöjda, och vill fortsätta att investera och utveckla sitt bestånd. Vissa av dom vill även satsa på projektutveckling, alltså även bygga, så det finns ju tendenser på att dom vill fortsätta investera, säger Jenny Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".