Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson.
Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson. Foto: Pressbild.

Färre brottsoffer får stöd

1:52 min

Allt färre personer som anmäler brott får hjälp av Brottsofferjouren, som beräknat att direktförmedlingen från polisen har minskat med nästan 40 procent sedan 2014.

Hur stor minskning varierar över landet. I dag ligger Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Västernorrland i botten av statistiken.

I Västernorrland säger den pensionerade kriminalinspektören Staffan Sehlin att polisen borde ringa upp brottsoffret och påminna om att det finns hjälp att få. Han menar att det kräver att enskilda poliser prioriterar uppföljning.

– Det är ju sådana som i många fall är att betrakta som eldsjälar som har liksom hållit upp den här verksamheten. De som jobbar med brottsoffer det är känsliga personer.

Hans före detta chef säger att Staffan Sehlins engagemang var ett stort skäl till att Västernorrland tidigare hänvisade fler brottsoffer än nu till Brottsofferjouren.

– Svårt att beräkna hur mycket tid jag lade på det, men några timmar om dagen och försökte kontakta de som var utsatta, säger Staffan Sehlin.

Det är inte endast våldsbrott som sätter sina spår hos offret, utan alla sorters brott som exempelvis inbrott. Många offer är skärrade vid det första förhöret. Därför måste polisen påminna om brottsofferstöd, enligt Staffan Sehlin.

– När det har gått ett par veckor börjar [brottsoffret] tänka på vad som har hänt och då är man i behov av information, säger han.

En påminnelse kan leda till att brottsoffret tar kontakt med Brottsofferjouren och får prata om det som har hänt. De kan också få hjälp med att förstå hur en rättegång fungerar.

Brottsofferjouren jämför varje år hur många brottsoffer som kommer till dem med antalet polisanmälningar. Andelen har nu sjunkit, med andra ord får allt färre idag hjälp hos dem.

Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson säger att de såg en kraftig minskning efter polisens omorganisation för tre år sedan.

– Vi ser ju en stor minskning sedan det har blivit en polismyndighet, det har blivit en kaos. Och vi ser ju också att det är mindre poliser som jobbar med brottsofferförmedlingen, säger hon.

I Brottsofferjourens årsrapport från 2016 (länk nedan) jämför man statistiken med hur det såg ut innan omorganisationen. 

"Om man jämför med år 2014, vilket var det sista verksamhetsåret före polisens omorganisation, har direktförmedlingen från polis till Brottsofferjouren minskat med 39 procent," står det i årsrapporten. 

generalsekreterare Eva Larsson lägger till att brottsoffer som får hjälp kan gynna polisen i deras arbete.

– För ska det bli en bra utredning är det ju viktigt både med trygga vittnen och brottsoffer, säger Eva Larsson.

Brottsofferjourens statistik 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista