Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: TT

Greklands nya budget: Höjda skatter och sänkta pensioner

2:09 min

Greklands parlament har klubbat budgeten för nästa år – den sista innan det är meningen att landet ska lämna den ekonomiska krisen bakom sig och slippa ansöka om fler nödlån från utlandet.

Medan premiärminister Alexis Tsipras höll sitt anförande i det grekiska parlamentet poppade bilder och staplar upp på hans twitterflöde om minskad arbetslöshet, nya jobb och en högre ekonomisk tillväxt i Grekland sedan hans vänsterradikala Syriza kom till makten för snart tre år sedan.

– Vi lämnar bakom oss en tid som ingen vill minnas, sa Tsipras samtidigt som oppositionsledaren Kyriakos Mitsotakis anklagade regeringen för att presentera en ny stor lögn inför det grekiska folket.

Efter över åtta år av nödlån från bland annat EU och Internationella valutafonden, IMF, är det meningen att Grekland i augusti nästa år ska lämna räddningspaketens tid bakom sig och ekonomiskt stå på egna ben.

Prognosen för nästa år talar om ett primärt budgetöverskott – alltså innan man räknar in räntebetalningar och amorteringar på statsskulden, på 3,82 procent, högre än de uppsatta målen. Tillväxten förväntas uppgå till 2,5 procent.

Budgeten innehåller en ny omgång av höjda skatter och sänkta pensioner för en redan hårt prövad grekisk befolkning. Som plåster på såren har Greklands regering utlovat engångsutbetalningar till hushåll med sämst ekonomi men också till långtidsarbetslösa unga.

Ett sätt menar kritiker är att "köpa" väljare och oppositionen anklagar till och med regeringen för att hålla nere på sociala utgifter för att ha råd med den här typen av gåvor.

Enligt flera opinionsmätningar ligger regeringspartiet Syriza fortfarande långt efter det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati.

Det är också oklart om de tillfälliga utbetalningarna har godkänts av de internationella långivarna. En liknande julgåva till landets pensionärer förra året ledde till stor irritation från EU:s sida.

Även om det nuvarande räddningspaketet officiellt löper ut nästa år har EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici sagt att Grekland kommer vara under fortsatt uppsikt tills dess man betalat av 75 procent av de utlånade pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista