Spelberoende ska få samma hjälp som andra missbrukare

1:37 min

Socialstyrelsen kommer nu med nya rekommendationer till kommuner och landsting för hur spelmissbrukare ska få hjälp.

Från och med årsskiftet får spelmissbrukare och spelberoende samma rätt till hjälp som andra missbrukare. Nu har Socialstyrelsen färdigställt rekommendationer kring hur kommuner och landsting ska arbeta med behandling och vård för drabbade. I huvudsak handlar det om hur spelproblematik ska identifieras och vad behandlingen bör vara.

– Eftersom det är ett nytt kunskapsområde, med begränsat med forskning, så är det framförallt kognitiv beteendeterapi (KBT) med inriktning spel som vi rekommenderar. Och vissa fall är det kombinationen KBT tillsammans med MI, alltså motiverande samtal, säger Malin Bruce, projektledare på Socialstyrelsen.

Formerna kring hur behandlingen ska genomföras bedöms dock från fall till fall av den som behandlar. Socialstyrelsen tar upp möjligheten till både enskild terapi och gruppterapi som möjliga former. Däremot finns inga rekommendationer om behandlingshem.

Lagändringen beslutades i somras och var då efterlängtad från intresseorganisationer för drabbade. Men farhågan var att kommuner och landsting inte skulle hinna få den nya kunskap de behöver i tid. I och med att det blir ett nytt ansvarsområde för dem så ser Malin Bruce att det är viktigt med samarbete.

– Kommuner och landsting måste samverka och samarbeta i det här. För många kommuner är det här ett väldigt nytt område. Det finns begränsat med kunskap hos personalen och det måste man skaffa sig. Landstinget har ju haft det här området tidigare. För små kommuner är det självklart inte enkelt att att ha det här ansvaret, säger hon.

Malin Bruce påpekar att kunskapsnivån skiljer sig mycket runtom i landet. Hittills har bara ett fåtal landsting eller kommuner erbjudit stöd eller behandling specifikt för spelberoende.

– Här behöver vi vara ödmjuka både inför ett nytt ansvarsområde men också för att det är ett nytt område att ta till sig. Spelmissbruk och spelberoende är en annan form av missbruk och den kunskapen behöver man, säger Malin Bruce, projektledare på Socialstyrelsen.

Genom att skriva in missbruk i socialtjänstlagen och att göra ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen, likställs numer alltså spelmissbruk med annan typ av missbruk, till exempel drogmissbruk.

Spelproblem finns i alla samhällsgrupper, men det är vanligast bland män. Framförallt unga män riskerar att drabbas. Omkring 134 000 personer har problem med spel och för cirka 30 000 av dem är problemen allvarliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista