Lastbilar och ett tåg
Foto: TT

Volvo stäms av tyskt tågbolag

1:14 min

Volvo och flera andra lastbilstillverkare stäms av det tyska statliga tågbolaget Deutsche Bahn och det tyska försvaret.

De kräver skadestånd för förluster som förorsakats av lastbilstillverkarnas illegala kartellsamarbete, som har fastställts av EU-kommissionen och som lastbilstillverkarna har tvingats böta för.

Ekot har sökt AB Volvo, men företaget vill inte kommentera den enskilda stämningen eftersom den precis har lämnats in och företaget ska nu gå igenom den.

I stämningsansökan som i dag lämnades in till en regional domstol i München, företräder Deutsche Bahn ytterligare drygt 40 företag och den tyska försvarsmakten, Bundeswehr.

Det är ännu inte bestämt hur stort skadestånd som krävs men det illegala prissamarbetet mellan de fem lastbilstillverkarna, DAF, Daimler, Iveco Man och Volvo/Renault, har orsakat enorm skada, enligt Deutsche Bahn.

Tågbolaget äger Europas största åkeri, DB Schenker, med flera tusen lastbilar och är därigenom mest berört av de klagande företagen.

De hävdar att kostnaderna för minst 35 000 lastbilar, som har köpts in för klart mer än två miljarder euro, motsvarande nära 20 miljarder kronor, har drivits upp av kartellsamarbetet som pågick mellan åren 1997 och 2011.

Enligt EU-kommissionen träffade lastbilstillverkarna under den tiden överenskommelser om priser, om att skjuta upp införandet av ny teknik för utsläppsminskning och att kostnaderna för detta skulle föras över på kunderna.

De bötfälldes med sammanlagt 3,8 miljarder euro, varav Volvos andel uppgick till motsvarande drygt sex miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista