Saudiarabien söker allians med Israel

2:36 min

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas besöker just nu Saudiarabien i ett spänt läge.

Många bedömare tror att Saudiarabien kan komma att överge Palestinafrågan till förmån för en ny allians med Israel och USA.

I flera veckor har det ryktats om att Saudiarabien utövar påtryckningar på den palestinske presidenten Abbas för att få honom att acceptera en hemlig fredsplan som USA och Saudiarabien arbetar på. Både den unge saudiske kronprinsen Mohamed bin Salman och Donald Trumps svärson Jared Kushner ska ha varit inblandade i planen.

Enligt planen – så som den redovisats i bland annat New York Times – skulle palestinierna få ett slags ministat på delar av Västbanken, men den skulle inte hänga ihop i ett stycke rent territoriellt eftersom de israeliska bosättningarna som byggts på ockuperad mark skär in i Västbanken. Palestinierna skulle heller inte få östra Jerusalem som huvudstad, utan erbjudas förorten Abu Dis som ligger bakom den höga muren, Israels separationsbarriär, på en kulle öster om klippdomen. Abu Dis har också förekommit tidigare i olika fredsförslag.

Både Washington och Riyadh förnekar uppgifterna som läcktes av palestinierna efter Mahmoud Abbas förra besök i Saudiarabien i november.

Saudiarabien uppfattar Iran som ett existentiellt hot, en syn man delar med Israel. Och det finns flera tecken på saudisk irritation över att Palestinafrågan står i vägen för ett samarbete med Israel. Den saudiske utrikesministern har förnekat att det finns en relation mellan Israel och Saudiarabien, men i Israel har exempelvis energimininster Yuval Steinitz nyligen bekräftat att det länge förekommit kontakter.

I Saudiarabien pågår samtidigt en kampanj mot palestinierna på sociala medier. Twitterhashtagen "riyadh är viktigare än Jerusalem" fick stor spridning redan före Donald Trumps Jerusalemutspel – liksom en video där en ung saudisk man anklagar palestinierna för att vara otacksamma svin och hundar som bara mjölkar Saudiarabien på pengar. Videon hade inte kunnat passera utan samtycke från den saudiska ledningen, menar experter.

Innan Donald Trump gjorde sitt Jerusalemutspel avfärdades många rykten om hemliga uppgörelser mellan den saudiske kronprinsen och Donald Trumps svärson som rena konspirationsteorier. Men efter Jerusalemutspelet är det många bedömare som tar dessa rykten på större allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista