Polen: Vi fortsätter – oavsett vad EU säger

1:22 min

Reaktionerna i Polen på dagens beslut i Bryssel lät inte vänta på sig – trots att premiärministern redan förra veckan förutspådde att EU skulle börja agera för att aktivera artikel 7.

EU motsätter sig bland annat de omstridda lagförändringarna i rättsväsendet som den polska regeringen vill genomföra.

I Polen har premiärminister Mateusz Morawiecki på Twitter kommenterat EU:s beslut att Polen "håller fast vid rättsstatsprincipen, på samma satt som EU gör" och att "domstolsreformen i Polen är en nödvändighet".

Förändringen av rättsväsendet är den reform som EU har kritiserat mest högljutt. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har uppgett att han är redo att diskutera med EU-kommissionen i januari om tillfälle så ges. I en kommuniké från det polska utrikesdepartementet beklagar man dagens beslut – men uppger också att Polen är öppen för dialog.

Men den polska justitieministern Zbigniew Ziobro kommenterade dagens besked genom att säga att Polen kommer att fortsätta med de förändringar som berör rättsväsende och som landet ser som nödvändiga – oavsett vad EU säger.

Han säger sig ha tagit emot dagens besked med lugn och vidhåller att Polen är ett laglydigt land. Enligt honom kan Polen bara vara en betydelsefull medlem av EU först när landet har ett välfungerande rättsväsende.

För premiärministern och hans parti Lag och rättvisa kommer EU:s beslut i dag inte som en överraskning. Redan i förra veckan konstaterade Morawiecki att han ser det som sannolikt att EU vidtar åtgärder mot Polen.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen meddelade på Twitter bland annat att partiet anser att "skulden for dagens beslut bärs av Lag och Rättvisa för att partiet inte respekterar rättsstatens principer".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista