Pensionsmyndigheten på Klara Västra Kyrkogata i Stockholm.
Foto: Christine Olsson/TT

Skärpta regler för fonder för PPM-val lätta att kringgå

2:03 min

I samband med att planerade skärpta regler införs för vilka fonder som ska få finnas som PPM-val på Fondtorget kommer sannolikt en rad fond- och bolagsfusioner. Det säger Jonas Lindmark som är analyschef på företaget Morningstar som betygsätter fonder.

Han tror också att de nya reglerna, som föreslås för att göra det tryggare för fondsparare, kommer att vara lätta att kringgå.

– Det finns så många möjligheter. Ett exempel är regeln att fonden måste vara fem år gammal. Men fondbolag kan köpa fonder av varandra, så de kan köpa en tio eller tjugo år gammal fond och kan på så sätt skaffa sig den historiken, även om fondbolaget är nystartat, säger Jonas Lindmark.

– Om man tar regeln att det måste finnas viss mängd kapital eller viss mängd andra sparare så kan bolag gå ihop med ett annat bolag, kanske ett utländskt och sälja deras fond som då redan har storleken som krävs, men de svenska bolaget får de svenska vinsterna. I finansbranschen finns så mycket kreativitet att sådana här sifferregler är rätt lätt för bolagen att komma runt, säger Jonas Lindmark.

Pensionsmyndigheten har föreslagit ett 30-punkts program för att minska risken att PPM-sparares pengar försvinner genom oseriösa fondbolag.

En av punkterna är att max 50 procent av förvaltade kapitalet i en fond ska komma från premiepensionen för att få handlas på fondtorget. Något som fondbolagens förening och dess vd Fredrik Nordström anser är feltänkt.

– På köpet tar man också bort många av de bästa fonderna i systemet. Både sådana som människor strömmat till för att de givit hög avkastning, såväl som fonder som är specialdesignade - i positiv bemärkelse - stora pensionssystem som det här med låga avgifter. Till exempel generationsfonder med breda placeringsinriktningar. De försvinner då också.

För banken Nordea skulle ungefär 380 000 sparare med nuvarande förslag inte kunna fortsätta spara i de fonder de valt då de inte klarar 50 procents regeln, enligt fondchefen Maria Rengefors.

Och Jonas Lindmark tror mer på mer subjektiva bedömningar av bolagen som inte grundar sig på de nu föreslagna procentsatserna för vilka fonder som ska gå att placera sina ppm pengar i framöver.

– Det vi har sett hittills är ju att man säljer stora kollektiv av svenska pensionssparare som boskap mellan varandra. Det stoppas inte av de här reglerna. Och det är dem som har skapat mycket av de problem som vi ser i dag, säger Johan Lindmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista