Polistekniker undersöker brottsplatsen efter att en man skjutits till döds i Rissne i somras.
Polistekniker undersöker brottsplatsen efter att en man skjutits till döds i Rissne i somras. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Kriminaltekniker: Våldtäktsfall kan bli liggande

1:03 min

Trots omfattande kritik ökar handläggningstiderna för kriminaltekniska undersökningar. Något som försvårar polisutredningar.

Pär Plass som är kriminaltekniker och polisinspektör i Stockholm beskriver en tung arbetsbelastning. 

– Som det är nu så hinner vi ju inte riktigt med det vi får in, så vi försöker åka ut på det mesta som kommer in, men sen blir det ju gärna liggande när vi väl har varit ute för att vi ska hinna åka ut på nästa uppdrag, säger Pär Plass. 

I gruppvåldtäktsmålet i Fittja hann analysen av brottsplatsundersökningen inte bli klar innan rättegången startade.

I tisdags föll domen och samtliga åtalade friades.

Kriminalteknikern Pär Plass var inte inblandad i den utredningen men har flera gånger varit med om att mål lagts ner och rättegångar passerat innan de kriminaltekniska undersökningarna blivit klara.

Han tror att den tunga arbetsbelastningen för kriminaltekniker i Stockholm just nu delvis beror på att den grova gängkriminaliteten ökat.
Hittills i år har 18 personer dödats i skjutningar jämfört med tio personer under samma period förra året.

– De tar ju väldigt mycket resurser och äter upp tid från andra utredningar, så enklare undersökningar som är nog så viktiga, som exempelvis våldtäkter, kan bli liggande för mordärenden med skjutningar.

– Vi önskar att vi kunde vara fler för att faktiskt göra det vi är satta att göra på ett bra sätt, säger Pär Plass.

Mycket av det bevismaterial som Pär Plass och hans kollegor samlar in skickas för analys till NFC, Nationellt Forensiskt Centrum.

Tidigare i år granskade P1-programmet Kaliber de långa handläggningstiderna hos NFC, åklagare beskrev där hur handläggningstiderna försvårar utredningar och leder till att gärningsmän går fria.

Även Riksrevisionen och Statskontoret har kritiserat NFC för långa handläggningstider och kommit med förslag på hur de kan bli mer effektiva.

Trots det fortsätter handläggningstiderna att öka. Fram till oktober i år tog 80 procent av ärendena i genomsnitt 34 dagar, jämfört 27 dagar förra året.

Lena Klasén som är avdelningschef på NFC säger att de har inlett ett förbättringsarbete men att antalet ärenden de får in ökar snabbare än vad personalstyrkan ökar, och att ärendena också blivit mer komplexa med mer bevismaterial att analysera.

– Vi har en plan för att sänka handläggningstiderna och vi repeterar och ser till att vi förbättrar arbetet i vardagen. Men det man ser nu är ett ökande ärendeinflöde och att ärendena blir mer komplexa, man får ut mer bevisvärde för varje brottsplats och då får man mer att göra i varje ärende och det har vi också väldigt mycket siffror på, säger Lena Klasén.

Ytterligare ett skäl till att handläggningstiderna fortsatt öka är enligt Lena Klasén att de börjar beta av gamla ärenden som lagts på hög vilket ger utslag i statistiken. Hon säger också att de skulle behöva vara många fler anställda på NFC.

– Vår bedömning är att vi behöver vara 800 personer på Nationellt forensiskt centrum för att möta uppdraget.

Och nu är ni?

– Vi passerar 500-gränsen vilken dag som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista