Donald Trump
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trumps skattereform godkänd

Hör vår korrespondent Kajsa Boglind
0:58 min

I USA har nu kongressens båda kamrar sagt ja till den stora skatteomläggning som republikanerna lagt fram. Det betyder att förslaget nu blir till lag – störst vinnare är företagen.

En historisk seger för det amerikanska folket - så beskriver president Donald Trump den skattereform som nu kan träda i kraft redan efter nyår.

Störst skattesänkning får de amerikanska företagen - bolagskatten sänks från 35 till 21 procent.

Andra nyheter är dubblat schablonavdrag och mindre skattesänkningar för många privatpersoner - störst förändring blir det för landets höginkomsttagare.

Idén är att man genom att gynna dem och företagen ska sätta fart på ekonomin något som då ska komma alla till del enligt republikanernas beräkningar.

Men kritikerna varnar för att den nya skattelagstiftningen i stället kan leda till ökande inkomstklyftor. I och med skatteomläggningen slopas också kravet om att alla amerikaner ska ha sjukförsäkring, något som väntas göra försäkringarna dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".