Oro över etniska spänningar i Etiopien

2:19 min

Uppemot 80 människor har senaste tiden dödats i oroligheter i Etiopien. Det är det senaste i raden av exempel på spänningar mellan två av landets största etniska grupper, och nu växer oron för att våldet ska eskalera ännu mer.

Vår korrespondent har träffat några som påverkas av oroligheterna i regionen Oromia.

– Min syster pluggar på universitetet där och det var en protest där igår och då har du ingen aning om vad som kommer att hända, säger Martha som jag träffar i Addis Abeba.  

Hon kommer ursprungligen från regionen Oromia. Hon och hennes kompis Selam heter egentligen någonting annat.

Det senaste månadernas konflikt mellan folkgruppen Oromo och etniska somalier har hittills krävt hundratals dödsoffer och tusentals har drivits på flykt.

Det här händer i en region som skakades av stora och våldsamma protester mot regeringen under 2016, vilket ledde till ett undantagstillstånd som lyftes efter tio månader i augusti i år.

Det är oklart vad som ligger bakom den senaste tidens etniska spänningar. Konkurrens om land och resurser nämns som möjliga orsaker, då det varit föremål för konflikter tidigare.

Men det finns också anklagelser om att motsättningarna ska vara framprovocerade för politiska syften, som en del av maktspelet inom den styrande regeringskoalitionen.

Mesfin Negash, som är chef för Afrikaavdelningen på Civil rights defenders, säger att även om det är svårt att bevisa vad som egentligen ligger bakom motsättningarna, så finns det indikationer på att anklagelserna kan stämma.

– Innan de här etniska motsättningarna låg fokus på politiska frågor. Nu diskuterar alla den etniska konflikten och inte längre mänskliga rättigheter och rättvisa. Om någon gör det här med flit, så har de lyckats ändra agendan, säger Mesfin Negash. 

En större våldsam konflikt i Etiopien, med sina över 100 miljoner invånare, skulle vara en katastrof för hela regionen. Mesfin Negash menar att det kan sluta med en splittring av landet, om ingenting görs.

– Det är ganska likt situationen i forna Jugoslavien, ett land uppdelat längs etniska linjer. Problemen kanske inte är lika djupa som i Jugoslavien, men risken finns.

Vad krävs för att få stabilitet?

– Regeringen måste sluta använda övervåld mot civila och börja med politiska förhandlingar. Det finns inget annat sätt.

I Addis Abeba hoppas Martha och Selam, som själva kommer från olika etniska grupper, att Etiopien kommer att lyckas hålla ihop trots att motsättningarna.

– Du är i Etiopien, men det känns inte som ditt hemland. I min fantasi ser jag ett Etiopien med olika folkgrupper, men om det fortsätter såhär är det ett frågetecken, säger Selam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista