En man sätter upp en lapp utanför en av vallokalerna.
1 av 2
En man sätter upp en lapp utanför en av vallokalerna. Foto: PAU BARRENA/AFP/TT.
Joël Albarrán chefredaktör för digitala nyheter på en av Spaniens största tidningar La Vanguardia
2 av 2
Joël Albarrán chefredaktör för digitala nyheter på en av Spaniens största tidningar La Vanguardia. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Jämt när katalanerna går till val i dag

2:15 min

I dag är det val i Katalonien. Det är ett val mellan ett ja och ett nej till självständighet och det är jämnt mellan blocken om man ska tro opinionsmätningarna.

Joel Alabarrán är digital chefredaktör på Kataloniens största tidning, La Vanguardia. Han tror att många i dag kommer att bli påminda om händelserna vid det senaste valet i Katalonien.

– Händelserna den första oktober och den spanska polisens övervåld mot väljare under den olagligförklarade folkomröstningen, kommer finnas i bakhuvudet hos många som går och röstar i dag, säger Joel Albarrán.

Dagens val har utlysts av premiärminister Rajoy efter att han avsatt den tidigare regionregeringen efter självständighetsförklaringen i slutet av oktober.

Valet står mellan de partier som vill ha självständighet och de som vill att Spanien ska fortsätta vara ett enat land. Men valkampanjen har varit egendomlig eftersom alla kandidater inte har kunnat delta på lika villkor.

Frågan om politiska symboler som kan provocera har också diskuterats.

Gula band på kavajslagen eller gula halsdukar kan provocera i vallokalerna, men kommer inte att förbjudas. Den gula färgen är en protest mot att katalanska politiker och politiska aktivister är frihetsberövade efter självständighetsförklaringen och den tidigare folkomröstningen.

En annan fråga är om resultatet blir så jämnt som opinionsmätningarna visar. Det riskerar bli svårt för något parti eller något block att få egen majoritet och det kan bli svårt att hitta en regeringslösning.

Ett av scenarierna är enligt Joel Albarrán att det kan bli nyval inom ett par månader igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista