Demonstration i Peru
Tiotusentals demonstranter samlades i Lima i går. Foto: Ernesto Benavides/TT

Perus president anklagas för korruption – kan tvingas avgå i dag

1:47 min

I dag väntas Perus kongress rösta om att avsätta landets president Pedro Pablo Kuczynski, som anklagas för korruption. Kuczynski misstänks ha tagit emot mutor från ett brasilianskt byggbolag och kan tvingas avgå redan idag.

"Ut med de korrupta! De stjäl våra pengar", skrek tiotusentals demonstranter som i går samlades i Lima. Plakaten protesterade både mot sittande president Pedro Pablo Kuczynski och hans främste rival, Keiko Fujimori, samt flera av Perus korruptionsmisstänkte expresidenter.

Senare i dag väntas Perus kongress rösta om att avsätta Kuczynski, som anklagas för att ha tagit emot nästan fem miljoner dollar från det brasilianska byggbolaget Odebrecht under sin tid som finansminister i Alan Garcias regering.

Även Garcia anklagas för korruption, men befinner sig på flykt. Kuczynski har försökt visa sin oskuld utan att lyckas övertyga de kongressledamöter som i dag avgör hans framtid. I förra veckan röstade 93 av 130 ledamöter för att inleda en riksrättsprocess mot presidenten.

– Jag är inte rädd. Jag är en ärlig man, och jag kommer försvara mig, sa Kuczynski, som också bett de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS att skicka observatörer till dagens kongressdebatt, där presidenten kommer att frågas ut.

Det senaste dygnet har Kuczynski vunnit stöd från en del mindre partier som tidigare krävt hans avgång. Anledningen är oron för att det största oppositionspartiet, Fuerza Popular, kommer att försöka ta makten ifall presidenten avsätts.

Fuerza Popular leds av Perus förre diktator Alberto Fujimoris dotter Keiko Fujimori, som också anklagas för korruption. Många bedömare misstänker att Fuerza Popular kommer försöka stoppa utredningen mot Keiko Fujimori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista