Mer svensk personal till Västbanken

Svenska räddningsverket förstärker sin insats på Västbanken. I början av nästa vecka skickas ytterligare 18 personer och 12 fordon ner, och därmed spelar svensk personal en allt större roll i arbetet med att få ut förnödenheter till palestiner på det oroliga Västbanken.
– I dagsläget tillåts inte palestinier, palestinska fordon eller israeliskregistrerade fordon att komma fram på, just nu då, i synnerhet Västbanken, säger Peter Lundberg på det svenska biståndsorganet Sida i Jerusalem. Långa omvägar Sedan tre veckor finns 13 personer från Räddningsverket på plats och kör förnödenheter till hela Västbanken på uppdrag av FN, och de ersätter alltså den palestinska personal som normalt sköter lastbilstransporterna, och även om de svenska chaufförerna tar sig igenom den israeliska militärens kontroller och når fram med förnödenheterna kan det många gånger vara väldigt krångligt. – Nu har vi ju en hel del vägar som också är avspärrade. Det gör att vi ofta, många gånger, får åka långa omvägar och också passera ett antal checkpoints, berättar styrkans chef Kurt Näslund. Brist på bilar Den svenska styrka som idag kör förnödenheter på Västbanken har tillgång till sex lastbilar. Under tre veckor har de kört ut 600 ton till de flesta större städer på Västbanken, men det täcker inte behoven. Det är brist på bilar eftersom det bara är internationellt registrerade fordon som släpps igenom vägspärrarna. Förstärkningen som är på väg från Sverige består av fyra jeepar och åtta lastbilar. Det gör stor skillnad, enligt Kurt Näslund. – Just nu är vi begränsade till antalet lastbilar, det är det som styr vår kapacitet för tillfället, och får vi ner fler då ökar vi kapaciteten, säger han. Sverige enda landet Enligt Sida är Sverige idag det enda land som har skickat ner personal och fordon till Västbanken för att stötta FN:s hjälparbete på plats. Utöver räddningsverkets insatstyrka finns bara frivilliga hjälporganisationer. Peter Lundberg, SIDA:s representant i Jerusalem, beskriver den svenska insatsen så här: – Det kan handla om mat, mediciner och olika saker som helt enkelt måste ut till de olika byarna och städerna på Västbanken och i Gaza, så att det här måste man ju betrakta som en ur humanitär synvinkel en oerhört viktig och central insats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".