Rapport: Klimatförändringar tränger bort arter från Östersjön

2:11 min

Klimatpåverkan gör att torsken och vikarsälen nära nog försvinner från Östersjön om 80 år, enligt en ny rapport från Havs- och Vattenmyndigheten.

Ekosystemet står inför stora förändringar på relativt kort tid, som kan leda till att Östersjön blir ett helt annat hav, enligt rapporten.

Den kartlägger de sista utposterna i Östersjön om sådär 80 år för flera arter. Arter, som i sin tur är viktiga för hela näringskedjan i Östersjön.

– Som vi kan se i den här rapporten, så ser det väldigt illa ut, säger Linus Hammar, som är utredare på Havs- och Vattenmyndigheten, Hav.

– Det är många arter som kommer att försvinna från stora delar av Östersjön, vilket kan få katastrofala effekter för ekosystemet.

– Vi pratar om ålgräs och blåstång till exempel, vikare, torsk och delvis sill också.

Östersjöns miljö är speciell. Den låga salthalten i det bräckta vattnet innebär att vissa arter redan nu lever nära gränsen för vad de klarar av.

– Det kan vara så att torsk inte längre kan fortplanta sig i centrala Östersjön, vilket vore väldigt väldigt dåligt för fisket, säger Linus Hammar.

Enligt Hav:s rapport väntas torsken inte kunna leka öster om Bornholm. Sälen vikare, som föder ungar på isen, tvingas allra längst upp i norra Bottenviken, om den ens överlever i en alltmer isfri Östersjö.

Ålgräs, en viktig art för många fiskar, förekommer i dag i höjd med Gävle, men kommer i framtiden att ha sin gräns vid Blekinge. Blåmusslans nordliga gräns drar sig söderut från Umeå till i höjd med Stockholm.

Orsakerna är flera till att klimatförändringar väntas påverka Östersjön så drastiskt.  Salthalten i havet minskar till följd av ökade regn och ökade flöden från floder och åar. Dessutom väntas ändrade vädersystem och havsströmmar påverka miljön drastiskt. Östersjön blir sötare och varmare.

Kommer inte arterna anpassa sig till förändringarna?

– Det kan man tänka sig under en lång tid. Arter har anpassat sig i den tid Östersjön existerat. Men det här är väldigt kort tid för en anpassning, mindre än 100 år, det är tyvärr väldigt osannolikt de klarar av det, säger Linus Hammar.

Havs och Vattenmyndigheten pekar ut de så kallade klimatrefugerna som viktiga att skydda:

– I klimatrefugerna kommer arter att kunna finnas och föröka sig. Det representerar då det gamla ekosystemet i Östersjön, säger Linus Hammar. Men det är små områden det rör sig om.

Rapporten bygger på SMHI:s bearbetning av tidigare uppgifter från FN:s klimatpanel.

Nytillkomna fakta tyder på att bilden stämmer, säger Linus Hammar.

– Att se in i framtiden är aldrig säkert. Men här bygger vi resultatet på den bästa information vi har. Osäkerheterna är stora, men det är verkligen en risk att ta på allvar.

KÄLLA: Havs- och Vattenmyndighetens Rapport 2017:37

"Möjliga klimatrefuger i Östersjön baserat på två olika scenarier"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista