Cyril Ramaphosa under ANC:s partikongress
Cyril Ramaphosa, till höger, under ANC:s partikongress Foto: TT/AFP/Mujahid Safodien

Anklagelser om röstfusk under ANC:s partikongress

1:52 min

I natt avslutade Sydafrikas regeringsparti ANC sin partikongress. Och det var en kongress som dominerades av konflikter inom partiet och anklagelser om röstfusk.

I sitt första tal som ANC-ledare markerade nyvalde ledaren Cyril Ramaphosa mot sin föregångare Jacob Zuma.

– Korruptionen måste få ett slut, och det nu, sa Cyril Ramaphosa under sitt första tal som ANC-ledare, strax innan den mycket försenade ANC-kongressen avslutades tidigt i morse. En markering mot hans föregångare Jacob Zuma, vars tid vid makten har omgärdats av ideliga anklagelser om grov korruption.

Kongressen slutade annars som den började, med kontroverser och kaos runt rösträkningen. Igår eftermiddag hotade flera delegater att dra sitt parti inför domstol efter att det uppdagats att deras röster aldrig räknades när partiets verkställande utskott skulle röstas fram. 68 röster hade ignorerats. Många nog för att resultatet i den mycket jämna striden om posten som generalsekreterare hade kunna bli ett annat.

Att Cyril Ramaphosa valdes till partiledare är oomstritt, men många misstänker nu valet av de andra fem i partiets verkställande utskott manipulerats för att lika många från varje falang inom det djupt splittrade partiet skulle få plats.

För Cyril Ramaphosa väntar nu en svår balansgång: att ta det sargade ANC i en ny riktning och samtidigt hålla samman partiet. Han har lovat att kickstarta den haltande ekonomin, skapa jobb och tackla den utbredda korruptionen. Han kommer också behöva kompromissa med den Zuma-vänliga mer radikala falangen.

Den mitten-höger orienterade Ramaphosa – med nära band till näringslivet tvingas nu också verkställa kongressens beslut att verka för att Sydafrikas konstitution ändras så att privat mark kan konfiskeras utan ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista