Tidningar i Irak.
Tidningsstånd i Bagdad. Arkivfoto. Foto: Karim Kadim

Anklagelser om förtryck av medier i Irak

1:39 min

I Irak anklagas både det kurdiska självstyret och centralregeringen i Bagdad för att förtrycka medier.

Journalister har gripits och i vissa fall dödats och i samband med oroligheter i den kurdiska staden Sulaymaniyya den här veckan har flera oberoende tv-kanaler tvingats släcka ner. Samtidigt har kanalernas ägare gripits rapporterar vår korrespondent.

Efter den kurdiska självständighetsomröstningen i norra Irak i september har den redan så krisade ekonomin blivit sämre. Under flera dagar den här veckan har demonstranter protesterat mot självstyrets sparåtgärder och mot att löner för offentliganställda inte betalats ut på flera månader. Oroligheterna har lett till flera dödsfall och partikontor tillhörande kurdiska partier har bränts ner.

Demonstrationerna har bevakats av kurdiska medier men oberoende NRT tvingades av kurdiska säkerhetsstyrkor att stänga sina tre kanaler och sin webbsida. De anklagas för att ha uppviglat till våld men ägaren nekar och säger att de helt enkelt utfört nyhetsrapportering. Ägaren har nu gripits och har inte hörts av sedan i tisdags.

Kanalerna med kopplingar de stora kurdiska partierna har fått fortsätta sända.

Också centralregeringen har stängt medier. Nyligen tvingades en satellit-tv-kanal stänga sedan de rapporterat om misstankar om en plan för att fuska i nästa års parlamentsval. Journalister och fotografer har också dödats eller spårlöst försvunnit i både det kurdiska självstyrets område och i Irak.

I reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Irak på 158:e plats av 180 länder. Organisationen konstaterar bland annat att Irak är ett av de farligaste länderna i världen att vara journalist i, att journalister mördas och att deras mördare sällan straffas om ens en brottsutredning inleds. Media ses mer som ett politiskt verktyg än som rapportör av verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista