Hemlös får lunchmacka. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Stadsmissionen bjöd hemlösa på lunch i Kungsträdgården före jul förra året. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

Kronofogden: Färre barn vräks

1:57 min

Vräkningar där barn är inblandade blir allt mer ovanliga, visar siffror från Kronofogden.

Ekot besökte en julmarknad där folk betalar bra för en tallrik mat. Men alla har det inte bra och en del äter gratis.

Och det syns inte utanpå inte vem som är vem, säger Marika Hjelm Siegwald från Stockholms stadsmission.

– Det finns hemlösa här ibland oss. I dag är det inte så att du ser ut på något speciellt sätt. Vi ser att hemlösheten sjunker i åldrarna och att den i dag även rör barnfamiljer. Vem som helst ibland oss kan vara hemlös idag.

Marika Hjelm Siegwald säger att den kanske sämsta julklapp ett barn kan få är att familjen blir vräkt och hamnar i hemlöshet. Ibland krävs det inte så mycket för att just det ska inträffa, kanske en skilsmässa bara, säger hon.

– En skilsmässa kan ställa till det väldigt mycket. Den ena parten kan få problem med sitt boende, och har man då tillkommande problem med sjukdom eller depression eller arbetslöshet, då kan man lätt få en betalningsanmärkning och då åker man ur bostadsmarknaden.

Alla parter på bostadsmarknaden tycker att vräkningar måste undvikas. Och de minskar också. Från över 600 berörda barn 2010, till under 400 i år.

Men det finns mer att göra, tycker Lars Bodin, kommunikatör, förebyggande verksamhet, Kronofogden

– Vi genomför bara 33 procent av de ärenden som kommer in till oss. Allt det här som händer under tiden som vräkningsärendendet finns hos kronofogden, det önskar jag att det gick att göra ett tidigare skede, säger han

I en del fall räcker det med att få hjälp av socialtjänsten eller göra en avbetalningsplan för hyresskulden.

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna, säger att hyresvärdarna oftast försöker hjälpa till.

– Det kan vara så enkelt som att man kopplar ett autogiro för hyran, för då får vi bort den kategori där det handlar om glömska eller bristande rutiner hos hyresgästen.

Men Marika Hjelm Siegwald på Stockholms stadsmission tycker ändå att hyresvärdar ofta är alldeles för snabba med att vräka.

Men Martin Lindvall på Fastighetsägarna håller inte med.

– Jag känner inte till att det skulle vara någon allmän bild att hyresvärden vräker väldigt snabbt. Vräkningar är ett problem även för hyresvärden, så incitamenten att göra det är ganska små.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista